De man die ons aan het broodje 'werrem sjink' kreeg

© Bas Quaedvlieg

Van dorpsslagerij in Treebeek naar broodjesketen. Na 45 jaar heeft oprichter Jef van Melik het moederbedrijf van de Bufkes-broodjeszaken verkocht aan de zittende directie. De nieuwe eigenaren willen de onderneming verder laten groeien en kunnen blijven rekenen op de ideeën van de 74-jarige Van Melik.

Stefan Dölcken

Jef van Melik ziet overal eten. Waar hij ook komt, de 74-jarige slagerszoon uit Treebeek kan het niet laten om de plaatselijke horeca aan een kritische blik te onderwerpen. Of dat nu een hippe soepkeuken in hartje New York is of een doodgewone Imbiss in de Duitse grensstreek. "Je kunt zelfs van een slechte zaak heel veel leren”, zegt hij. "Bijvoorbeeld hoe het níet moet.”

LimburgerIn 1996 opent de eerste volwaardige Bufkeszaak zijn deuren in Maastricht. Van Melik blijkt met publiekslievelingen als de broodjesWerrem sjink of Limburger goud in handen te hebben. De keten maakt jaar na jaar een behoorlijke groei door en heeft inmiddels 21 franchisefilialen in Limburg en 15 in de rest van het land, tot in Almere en Rotterdam aan toe. Samen zijn ze goed voor 400 banen.

Buiten LimburgMet name buiten Limburg willen Sampers en de andere nieuwe eigenaren de komende jaren tal van restaurants openen waar de Limburgse broodjes te koop zijn. Met name op A-locaties, is de bedoeling. Sampers en Van Melik hebben daarbij een gezamenlijke droom: eenflagshipstore van Bufkes in hartje Amsterdam. Waar de warme beenham dan ook gewoon Werrem sjink heet.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee