Mogelijk aanslag op vliegveld Orly verijdeld

© AFP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Met het doodschieten van de 39-jarige Ziyed B. zaterdag op het Parijse vliegveld Orly hebben Franse militairen mogelijk een terreuraanslag verijdeld. De man stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als geradicaliseerde moslim.

ANP/AD

Eerder op de dag had hij in een voorstad van Parijs tijdens een controle op agenten geschoten. Een agent raakte gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Later die ochtend probeerde de man een automatisch wapen van een vrouwelijke militair te grijpen in Terminal-Zuid op Orly. Militairen schoten hem daarna dood. De man droeg geen explosieven bij zich. Verder vielen er geen gewonden of doden, aldus het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vluchten

Alle vluchten werden tijdelijk opgeschort. Daarna ontstond een verkeerschaos rond het vliegveld. De zuidelijke en westelijke terminal gingen tijdelijk dicht. Kort voor tweeën ging de westelijke terminal open en kort na drieën de zuidelijke terminal.

De sluiting van het vliegveld had geen gevolgen voor het vliegverkeer van en naar Nederland. Dat verloopt voornamelijk via de luchthaven Charles de Gaulle. Orly telt twee terminals en is wat betreft het aantal reizigers de tweede luchthaven van Frankrijk.

Motief

Over het motief voor de actie van Ziyed B konden de autoriteiten nog niets zeggen. Volgens Franse media was hij bij de politie bekend wegens kleine criminele activiteiten. In november 2015 zou huiszoeking bij de man zijn geweest.

De politie heeft de vader en de broer van de geradicaliseerde moslim opgepakt. Franse justitie meldde dat de arrestatie van verwanten in een dergelijk onderzoek routine is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee