Maastrichts terrasgebral bron van overlast

© Johannes Timmermans

Het aantal klachten over geluiden van terrasbezoekers neemt in Maastricht de laatste tijd opvallend toe.

Redactie

"Inmiddels zitten we al op vele tientallen klachten per jaar”, bevestigt Jos Brouwers van de gemeente Maastricht. Nachtelijk gebral, geschreeuw, geruzie, geschaterlach en luide telefoongesprekken rond kroegen houden dus heel wat Maastrichtenaren uit hun slaap.

Geen regelsHetgeen uiteraard de vraag opwerpt wat je eraan kunt doen. "Formeel en handhavingstechnisch bitter weinig. Of misschien beter gezegd: niets”, erkent Brouwers. "Om de simpele ­reden dat er geen wettelijke regels, bepalingen of normen voor bestaan. Daar komt bij: stemverheffingen in de openlucht zijn heel lastig objectief te meten.”

KasteleinsFeit is dat kasteleins verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun gasten. In die zin dat ze op zijn minst een oogje in het zeil dienen te houden. Brouwers: "Maar buiten blijkt dat vaak heel lastig.” Welbeschouwd valt er maar één conclusie te trekken: omwonenden rest weinig anders dan te leren leven met het probleem. "Je zou de inzet van speciale toezichthouders kunnen overwegen. Surveillanten die luidruchtige gasten op hun gedrag aanspreken.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee