Roermond wil rooftas weren uit winkel

© ANP

Roermond voert de strijd tegen winkeldieven op. De gemeente gaat de apv (lokale regels) aanpassen waardoor het verboden wordt in een winkel met een zogeheten rooftas rond te sjouwen. Een rooftas is een van binnen - vaak met aluminiumfolie - beklede tas, die verhindert dat het alarm bij poortjes afgaat als je met gestolen beveiligde spullen de winkel uitwandelt.

Redactie

Het gaat om een proef van het Openbaar Ministerie in Limburg, waaraan Roermond en een nog nader te bepalen gemeente meedoen. Op dit moment hanteert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een modelverordening waarin rooftassen alleen op openbare plekken en in de nabijheid van winkels verboden zijn. Die verordening hebben veel gemeenten, waaronder ook Roermond, in hun apv opgenomen.

Strafbaar

Omdat een rooftas in winkels niet strafbaar is, vangt het OM vaak bot als een winkeldief voor de rechter moet komen die met zo’n rooftas werkt. De tas dient immers niet als bewijs. Met de proef wil het OM kijken of de strafbaarstelling van een rooftas in winkels voor de rechter standhoudt. Als de pilot slaagt past de VNG de landelijke modelverordening aan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee