Rock & roll-legende Chuck Berry overleden

© ANP

De Amerikaanse rock & roll-legende Chuck Berry is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden. Diverse Amerikaanse media melden dat. De muzikant werd door hulpverleners na een telefoontje in een huis in St.Charles (Missouri) gevonden. Reanimatie baatte niet.

ANP

Charles Edward Anderson Berry was een van de beroemdste muzikanten uit het rock & roll-tijdperk. Hij had onder andere hits als Johnny B. Goode, Maybellene en Roll over Beethoven.

Chuck Berry, Godfather van de rock-'n-rol

Chuck Berry werd gezien als de Godfather van de rock-'n-rol. Ex-Beatle John Lennon zei ooit over hem: ,,Als je rock-'n-rol een andere naam zou moeten geven, noemde je het Chuck Berry".

De zwarte muzikant uit het Amerikaanse St. Louis stond bekend om zijn schelle en snijdende gitaarintro's. Berry kon zijn publiek bovendien als geen ander bespelen. Hij trok daarmee de aandacht van een breed publiek, zowel zwart als blank.

Miljoenen

Met zijn eerste song, Maybellene, stormde Berry in 1955 de hitlijsten binnen. Miljoenen platen gingen over de toonbank en de naam Chuck Berry was gevestigd. Dat was mede te danken aan de Amerikaanse diskjockey Alan Freed, die als eerste blanke platen van Berry op de radio draaide. Samen met de in 2005 overleden bluespianist Johnnie Johnson schreef Berry wereldberoemde hits als Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven en Sweet Little Sixteen.

Duckwalk

Tijdens zijn optredens ontwikkelde Berry een hem kenmerkende manier van lopen en gitaarspelen, waarbij hij vooral zijn beroemde 'duckwalk' opvoerde die hem de bijnaam 'crazy legs' opleverde.

Begin jaren zestig kwam er een breekpunt in zijn carrière toen hij werd beschuldigd van souteneurspraktijken met een veertienjarig meisje en voor twee jaar achter de tralies verdween. Intussen hadden The Beatles en The Rolling Stones zijn muziek ontdekt, waardoor zijn songs bekend werden bij jongere generaties. Na een comeback midden jaren zestig leek zijn grootste roem voorbij. Maar in 1972 beleefde hij zijn grootste succes met My Ding-A-Ling.

Inspiratiebron

Berry was als gitarist de grote inspiratiebron voor talrijke bands uit de jaren zestig, zoals The Rolling Stones, die maar liefst tien nummers van hem coverden en The Beatles, die twee van zijn songs op de plaat zetten. Als eerbetoon organiseerde Stonesgitarist Keith Richards in 1987 een jubileumconcert, waaraan onder anderen Eric Clapton, Robert Cray en Linda Ronstadt meewerkten.

Eind jaren zeventig verdween Berry voor de tweede maal in de cel wegens belastingontduiking. In de jaren negentig kreeg hij gezondheidsproblemen en werd hij opnieuw aangeklaagd wegens seksueel misbruik, maar hij bleef optreden, onder meer in Nederland.

Uitputting

In 2008 deed hij tijdens een Europese tournee Nederland opnieuw aan. Tijdens een Nieuwjaarsconcert in 2011 moest hij op 84-jarige leeftijd in Chicago van het podium gedragen worden wegens uitputting. Op zijn negentigste verjaardag kondigde Berry aan met een nieuw album te komen, 'CHUCK'. Het zou zijn eerste nieuwe plaat in bijna vier decennia worden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee