Praalwagens onder begeleiding politie veilig naar België

Print

Motards uit Stein en België begeleidden de colonne. Afbeelding: Ron de Rooij

Zeven carnavalswagens uit Stein en Holtum zijn zondagmorgen onder begeleiding van de Belgische politie en motards van de Stichting Motards Stein naar de halfvastenstoet in Maasmechelen gereden.

De tocht met diverse tractoren duurde anderhalf uur. Volgens initiatiefnemer Ron de Rooij uit Stein verliep alles veilig en voorspoedig, mede dankzij de goede samenwerking tussen de motards. Een file tussen Born en Susteren zorgde voor enig oponthoud.

Dieplader
In colonne vertrokken zes wagens kort na negen uur vanuit Stein, waarna in Holtum nog een praalwagen zich aansloot. Drie groepen die aanvankelijk ook zouden meegaan, waaronder het Collectief Optogkomitee Zitterd, reden uiteindelijk niet mee naar België. Een praalwagen was al zaterdag op een dieplader via de snelweg de grens overgebracht.

De helft van het aantal wagens keert nog zondagavond terug naar Nederland, de rest over twee weken na de halfvastenstoet in Kotem.

Colonne
De praalwagens waren gedwongen een flinke omweg via Maaseik te maken omdat Rijkswaterstaat en zijn Belgische evenknie opnieuw weigerden de overtocht over het Julianakanaal en de Maas via de snelweg A76 toe te staan. Door de langzaam rijdende colonne zou het overige verkeer in gevaar komen. Beide rijksdiensten bleven bij hun standpunt ondanks bestuurlijke en politieke druk vanuit Stein en Maasmechelen.


Korte route
De Rooij heeft eerder laten weten dat de initiatiefnemers er alles aan zullen doen in 2018 alsnog toestemming voor de korte route te krijgen. Daarvoor worden vergelijkbare situaties in Nederland verzameld waarbij Rijkswaterstaat organisaties wel faciliteert om met langzaam rijdend verkeer snelwegen te gebruiken.


Controle
Bij de oprit van de A76 in Stein stond zondagmorgen een wagen van Rijkswaterstaat, volgens De Rooy om te controleren of met een praalwagen toch de kortste route naar België werd genomen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen