Wat voelen we ons toch tevreden

Jill van de Straat geeft haar leven een 7.

Jill van de Straat geeft haar leven een 7. © AD/Frans Nikkels

Nederlanders vormen een blijmoedig volk: van de volwassenen omschrijft bijna 90 procent zichzelf als gelukkig. Dat hangt samen met liefde en gezondheid.

Redactie

Wat voelen we ons toch tevreden. Liefst 88 procent van de Nederlandse volwassenen noemt zichzelf gelukkig, slechts 3 procent is echt ongelukkig. De rest kiest voor de omschrijving 'gelukkig, noch ongelukkig' in onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die cijfers zijn al jaren stabiel.,,Toch verbazingwekkend'', oordeelt Jill van de Straat uit Enschede, als ze de cijfers verneemt. ,,Je hoort en leest tegenwoordig zo veel verhalen van Nederlanders die op zoek zijn naar geluk, dat je zou denken dat we ons een stuk minder goed zouden voelen.''Als Van de Straat was ondervraagd voor de publicatie waar het CBS vandaag, op de Internationale Dag van het Geluk, mee komt had ze zeker ook geantwoord gelukkig te zijn. Niet verwonderlijk: ze woont in Overijssel, de provincie met het op één-na-hoogste percentage 'gelukkigen' onder de inwoners: 89,6 procent. Alleen de Friezen zijn 'aldergeloks', Fries voor allergelukkigst (90,9 procent) .

In Rotterdam, Den Haag en de andere gemeenten in Zuid-Holland zijn de mensen het minst gelukkig: hier schaart slechts 84,6 procent van de inwoners zich onder de gelukkigen.

Relatie

De Friezen zijn het meest teveden. 90,9 procent omschrijft zichzelf als gelukkig

Van de Straat heeft al jarenlang een relatie, wat voor veel mensen ook bijdraagt aan hun geluksgevoel. Liefst 92 procent van de Nederlanders met een relatie zegt gelukkig te zijn, tegen 79 procent onder de singles.Uiteraard is wel belangrijk hoe goed de sfeer thuis is. Van de ondervraagden die niet tevreden zijn over de band met hun partner zegt slechts 65 procent toch gelukkig te zijn in het leven.Van de Straat: ,,Dat vind ik eigenlijk ook weer heel veel. Want als het thuis niet goed zit, dan zou je toch verwachten dat dit bij meer mensen bij zou dragen aan een ongelukkig gevoel.''Er zit ook een duidelijke link tussen ons geluksgevoel en de gezondheid. Van de respondenten die hun gestel als slecht of zeer slecht beoordelen, noemt iets meer dan de helft (58 procent) zich gelukkig. Heel anders is dat bij de mensen die hun gezondheid als zeer goed ervaren (94 procent).

Gewichtsproblemen

,,Dat snap ik'', zegt Van de Straat, die al jaren tobt met haar fitheid door gewichtsproblemen. Op de Facebook-pagina 'Jill: van dikke kont naar gelukkig & gezond' houdt ze haar volgers op de hoogte van haar mentaliteitsveranderingen op het gebied van eten en bewegen.,,Ik ben gewoon te dik. Anders dan bij eerdere afvalpogingen gaat het me nu niet zozeer om het gewicht, maar vooral over mijn fitheid. Ik heb een stiefzoontje van 9. Als ik me niet meer hoef af te vragen hoe lang ik het vol ga houden als hij vraagt of ik met hem ga voetballen, zou dat me nog gelukkiger maken. Ik geef mijn leven nu een 7 als rapportcijfer, maar daar kan echt nog wel wat bij hoor. Je moet volgens mij altijd een 10 nastreven, terwijl je rationeel wel weet dat die onhaalbaar is.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee