Uitkering moeder vermoorde Marianne Vaatstra gekort

Maaike Vaatstra (nu Terpstra), de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra, tijdens de rechtszaak tegen moordenaar Jasper S in 2013

Maaike Vaatstra (nu Terpstra), de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra, tijdens de rechtszaak tegen moordenaar Jasper S in 2013© ANP

De moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra (16) is gekort op haar uitkering door haar juridische strijd met publicist Wim Dankbaar. De vrouw moest vorige maand 73 euro inleveren door gesteggel over dwangsommen.

Chris Klomp

Dat bevestigt de advocaat van de moeder. Maaike Terpstra is al jaren tot haar afgrijzen in een juridische strijd gewikkeld met publicist Wim Dankbaar, die ondanks meerdere veroordelingen wegens smadelijke teksten nog steeds stelt dat de overheid met een groot complot een onschuldige man heeft laten opdraaien voor de moord. Dankbaar werd eerder veroordeeld tot aanzienlijke dwangsommen nadat hij illegaal delen van het dagboek van Maaike Terpstra publiceerde in een boek.

KortenHet korten van de uitkering is een direct gevolg van onenigheid over het totale bedrag aan dwangsommen die door Dankbaar moeten worden betaald. De advocaat van Maaike Terpstra legde eerder voor 200.000 euro beslag op de rekening van de publicist, om zo het geld te kunnen innen. Een deel van dat bedrag moest echter door verjaring weer terug naar Dankbaar. Om dat geld nu te kunnen krijgen, besloot Dankbaar zich te richten op de AOW-uitkering van de moeder.

Dankbaar laat in een reactie weten dat hij recht heeft op het geld. Hij noemt de advocaat van Terpstra 'een dief' en een 'corrupte advocaat' omdat de raadsman twee ton van hem gestolen zou hebben.

Verdeling geldDe uiteindelijke exacte verdeling van het geld is nog onderdeel van een proces.

De moeder van het vermoorde meisje zal waarschijnlijk niet veel merken van de korting op haar uitkering. Ze kreeg van de rechter eerder al een bedrag van zeker 60 duizend euro toegewezen na de illegale publicatie van haar dagboek door auteurs Wim Dankbaar en Hans Mauritz.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee