Lawine-ongeluk met drie doden: Dit is wat er gebeurde

© AD/celaubert

Het derde lichaam van het lawine-ongeluk in de Franse Alpen is zondagmiddag geborgen. Daarmee komt een eind aan anderhalve week onzekerheid voor de nabestaanden.

Niek Opten

Dinsdag 7 maart komen de drie Nijmeegse (oud-) studenten Marcel (22) uit Deventer, Timo (21) uit Culemborg en Mark (25) uit Dodewaard om het leven als ze bedolven raken onder een lawine.

VriendenZe zijn met zeventien andere leden van de christelijke Nijmeegse studentenvereniging Navigators op wintersportreis. Ze zijn een stukje buiten de piste aan het snowboarden, als ze door slecht weer de weg kwijtraken. Om 16.00 uur sturen ze nog een sms'je met die strekking naar een reisgenoot, maar daar klinkt geen paniek uit.

Kort daarna moet de sneeuwmassa naar beneden zijn komen rollen. Franse hulpdiensten vinden 's avonds het lichaam van Marcel, de volgende dag dat van Timo. De drie jonge mannen zijn vrienden, ze trapten regelmatig een balletje in het team Mooie Mannen Unitet.De verslagenheid is groot, ook in de witte villa aan de Van Schaeck Mathonsingel in het centrum van Nijmegen waar de Navigators zetelt. Verdriet en ongeloof overheersen. Het is de eerste keer dat de vereniging een wintersportreis organiseerde.

Risico'sDe ouders van Timo zeggen in een schriftelijke verklaring dat de jongens zich niet bewust zijn geweest van de risico's, 'anders hadden ze dit nooit gedaan'.

Op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg wordt een herdenkingsplek ingericht voor oud-leerling Timo. Zijn vader is tekenleraar op de school. Ook bij de HAN en de studentenkerk op de campus van de Radboud Universiteit komen plekken voor herdenking van de slachtoffers.

SpeurhondenHet lichaam van Mark wordt niet gevonden. Vijftig hulpverleners en vijf honden kammen tevergeefs het gebied uit. De zoektocht wordt bemoeilijkt door het relatief warme weer, waardoor de kans op lawines groot is. De verwachting is dat het lichaam pas weken later tevoorschijn komt, als de sneeuw is gesmolten.

Het nieuws dat Mark is gevonden, komt daardoor zondag geheel onverwacht. Door regenval is sneeuw gaan schuiven, waardoor honden een geurspoor hebben gevonden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee