Het geruzie om Solarfestival gaat door

Print
Het geruzie om Solarfestival gaat door

Afbeelding: John Peters

Moethagen-Hertenpael - Een compromis zat er in de rechtszaak rond Solar niet in. Ondanks de pogingen van de rechter maandag partijen nader tot elkaar te brengen. „Hier schieten we weinig mee op.”

Onwrikbaar. Dat woord geeft exact de verhouding weer tussen een 25-tal bewoners van de Weerd enerzijds en de gemeente Roermond en Solar anderzijds. Rechter René Seerden deed maandag tijdens de zitting zijn best om de partijen bij elkaar te brengen.

Weinig zin
Een rechtszaak heeft in zijn ogen weinig zin. Die gaat immers over bezwaren van de buurt tegen de vergunningen die de gemeente in 2015 heeft verleend. Inmiddels heeft er alweer een nieuwe editie plaatsgevonden en is Solar 2017 in voorbereiding. In 2016 is al een aantal zaken in de vergunningen gewijzigd. Is het dan nog relevant om te oordelen over dingen uit 2015?”, vroeg Seerden zich af. 

Geen vertrouwen
Zijn bemiddelingspoging mocht niet baten. Advocaat Thomas Rijs liet namens de buurt weten dat die de gemeente niet zo vertrouwt. „Gelet op de houding van de gemeente door de jaren heen hebben cliënten er baat bij dat er duidelijke grenzen worden gesteld. Niet dat het één keer goed is gegaan en straks weer loos gaat.” Verder zit het de bewoners dwars dat de gemeente „het boetekleed niet aantrekt” en niet erkent dat ze zaken heeft gewijzigd omdat ze fout zat. 

Twistpunt
Ook Roermond gaf geen duimbreed toe. „De gemeente wil het liefst op alle punten een uitspraak van de rechter, aldus advocate Margo van Nisselrooj.  

Het draait in de rechtszaak om meerdere bepalingen in diverse vergunningen. Belangrijkste twistpunt is het meten van geluid. Hou je alleen rekening met het volume of zijn ook de bastonen relevant? En hoe meet je die dan? Moet je om overtredingen zo zuiver mogelijk te registreren, metingen van één minuut hanteren of moet je uitgaan van vijf minuten? Meet je het aantal decibellen op de gevel van een woning? Of  moet je uitgaan van de geluidsoverlast ín huis. En dus rekening houden met (zeer slechte) isolatie, iets wat volgens de advocaat van Solar in Nederland bij festivals niet gebruikelijk is. „Dat gebeurt alleen als het geluid structureel is, bijvoorbeeld met een disco naast de deur.”

Prullenbak
Ander twistpunt: het feit dat het feest op de camping tot half twee ’s nachts doorgaat, een half uur langer dan in provinciale richtlijnen staat. De gemeente volgt die provinciale nota, maar wijkt op dit punt ervan af. Advocaat Rijs verwees de motivatie daarvoor - crowdmanagement - naar de prullenbak. „Het festival is om elf uur afgelopen. Waarom is er 2,5 uur nodig om het campingpubliek aan het slapen te krijgen en kan dat niet in twee uur?” Het lastige in de Solarzaak is dat wettelijk weinig geregeld is rond geluidshinder en partijen richtlijnen elk in hun eigen voordeel uitleggen.

De rechtbank doet uiterlijk 1 mei uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen