Penningmeester omroep Stein op non-actief na verdenking fraude

© Annemiek Mommers

De penningmeester van de Lokale Omroep Stein (LOS) is door zijn voorzitter op non-actief gesteld, omdat hij verdachte is in een landelijk onderzoek naar fraude door belastingadviseurs.

Eric van Dorst

De FIOD en de Belastingdienst vermoeden dat ook de Steindenaar (77) opzettelijk voor derden onjuiste aangiften inkomstenbelasting heeft ingediend. Bij hem thuis en op zes andere plaatsen in Nederland vond huiszoeking plaats.

BelastingformulierenDe Steindenaar had tot eind 2004 een advies- en administratiekantoor en ging daarna kennelijk door met het invullen van belastingformulieren voor derden. Vierhonderd van zijn cliënten hebben van de Belastingdienst een brief gekregen om opheldering te geven over opgevoerde aftrekposten. Daarnaast zijn zeven van hen opgeroepen als verdachte door de politie te worden gehoord.

De penningmeester is al zeker 25 jaar bestuurslid van LOS, zegt voorzitter Rick Ummels. "Hij heeft me hierover gebeld en we hebben afgesproken dat hij voorlopig zijn werkzaamheden voor de LOS opschort, hoewel dit onderzoek niets met de omroep te maken heeft.”

UrenstatenDe voorzitter en de penningmeester ondertekenen elk jaar de urenstaten van een tiental vrijwilligers. Medewerkers die er ten minste driehonderd uur per jaar zonder vergoeding voor in de weer zijn geweest, mogen hun inzet als aftrekpost op het belastingformulier vermelden.

In het persbericht over een landelijk onderzoek tegen frauderende ‘belastingmannetjes’ melden FIOD en Belastingdienst dat bij een van de doorzoekingen vooraf ingevulde verklaringen zijn gevonden, bedoeld om giftenaftrek te claimen. Volgens een woordvoerder kunnen deze stukken relevant zijn om antwoord te krijgen op een aantal onderzoeksvragen.

TevredenVoor Rick Ummels gaat het enkel om verklaringen van de omroep dat vrijwilligers er een bepaald aantal uren gewerkt hebben. Over het functioneren van de penningmeester is Ummels tevreden. "Hij levert al vele jaren goed werk, dat telkens door een accountant wordt beoordeeld. Dat rapport sturen we door naar het Commissariaat voor de Media en de gemeente Stein.”

Het bezoek aan de woning in Stein was een van de huiszoekingen die zijn verricht in het kader van zes strafrechtelijke onderzoeken rond teveel teruggevraagde belasting. Ze spelen ook in onder meer Rijssen, Hoorn en Purmerend. Het geschatte nadeel voor de schatkist is 2,7 miljoen euro.

BeslagNaast administratie en computers is beslag gelegd op bankrekeningen, auto’s, huizen en geld. De fiscaal adviseurs worden verdacht van het ten onrechte opvoeren van aftrekposten als ziektekosten en giften. De Belastingdienst doet daarnaast onderzoek bij zesduizend klanten van de adviseurs, die gevraagd is hun aangiftes op juistheid te controleren.

De adviseur in Stein die wordt verdacht wil geen commentaar geven.

Lees ook: Belastingadviseur uit Stein betrokken bij miljoenenfraude

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal