Zuyderland moet fors bezuinigen

Print
Zuyderland moet fors bezuinigen

Afbeelding: Ermindo Armino

Fusieziekenhuis Zuyderland kampt met een tekort van 12 miljoen euro. Directie stelt per direct een vacaturestop in, tijdelijke contracten worden niet verlengd en innovatieprojecten gestopt.

Om te voorkomen dat het dit jaar afsluit met dubbele rode cijfers, moet het fusieziekenhuis Zuyderland zo’n 12 miljoen euro bezuinigen. Er geldt per direct een vacaturestop. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en er wordt geen extern personeel meer ingezet. Ook is er een stop gezet op innovatieprojecten en op niet-verplichte opleidingen.

Bestuursvoorzitter David Jongen spreekt van een "financieel grote uitdaging, die het fundament van ons ziekenhuis moet versterken”. Hij belooft dat de directe patiëntenzorg zo veel mogelijk wordt ontzien. "De kwaliteit en veiligheid van de zorg zullen niet in geding raken." Van ontslagen is nog geen sprake, maar die zijn - afhankelijk van het succes van de bezuinigingsmaat­regelen - ook niet uitgesloten. 

Oorzaken
Het miljoenentekort kent meerdere oorzaken. Een belangrijke is dat er meer zorg is verleend dan met verzekeraar VGZ was afgesproken. Die 4 miljoen euro overschrijding komt voor eigen rekening van het ziekenhuis. Verder is er meer uitgegeven aan dure medicijnen en minder verdiend aan de zorg voor huisartsen: bloedprikken en radiodiagnostiek. Ook de late oplevering van de Heerlense nieuwbouw en een langere inwerkperiode met nieuwe ICT hebben meer gekost dan geraamd. 

120 vacatures
In Zuyderland staan op dit moment 120 vacatures open. Jongen verwacht dat er daar, door natuurlijk verloop, komende tijd nog honderd bijkomen. Verder werken er tientallen externen in het ziekenhuis. "Natuurlijk blijven we wel ons verstand gebruiken. We gaan niet een anesthesie-vacature niet invullen als dat betekent dat we dagelijks operaties moeten afzeggen."
Bij de fusie in 2015 van het Atriumziekenhuis en het bijna aan te dure nieuwbouw ten onder gegane Orbis werd verwacht dat het samengaan binnen vijf jaar 21 miljoen euro synergievoordeel zou opleveren. De veronderstelling was ook dat de omzet 2 procent zou groeien. 

Tekort
Beide scenario’s zijn nog niet uitgekomen. Zuyderland sloot 2016 af met een tekort van 2 procent (12 miljoen euro). Met de banken was afgesproken dat er in 2017 zwarte cijfers geschreven zouden worden. De bezuinigingen richten zich alleen op de ziekenhuizen van de Zuyderlandorganisatie. De tehuizen en de thuiszorg draaien wel goed. Jongen benadrukt dat, "als deze bezuiniging goed verloopt, we voor 2018 een gezonde begroting kunnen presenteren”. Die moet het ziekenhuis 6 miljoen euro in de plus brengen. 

Stevig gesprek
De centrale ondernemingsraad is geschrokken van het grote tekort en heeft daar, volgens voorzitter Kosta Sultanis, een "zeer stevig gesprek” over gehad met de raad van bestuur. „Dit is bij ons niet goed gevallen. Er is ook wel erg laat aan de bel getrokken.” De raad is vorige week geïnformeerd over de maatregelen, maar heeft nog geen gezamenlijk standpunt bepaald. Dat gebeurt vandaag. "Voor ons staat bovenaan dat deze bezuinigingsslag écht niet ten koste mag gaan van de patiëntenzorg."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen