Snel bodemonderzoek onder DSM-hoofdkantoor.

Print
Snel bodemonderzoek onder DSM-hoofdkantoor.

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De provincie en DSM dringen er bij minister Henk Kamp (VVD-economische zaken) op aan om versneld te starten met extra bodemonderzoek onder het hoofdkantoor van DSM in Heerlen.

Aanleiding daarvoor is de beweging die bij metingen is geconstateerd in de bodem onder dat DSM-gebouw in. Een vleugel werd uit voorzorg ontruimd en de bezoekersparkeerplaats is gesloten. Volgens een woordvoerder van het concern is geen kritische grens overschreden, maar heeft het management van DSM puur  preventief besloten de vleugel leeg te ruimen.

Verzakkingen
De provincie wil een versnelde uitvoering van de pilots die eind 2016 zijn afgesproken met de minister in het kader van het onderzoek naar de na-ijlende effecten van steenkoolwinning in Zuid-Limburg. Met name de pilot bij DSM in Heerlen die de gevolgen van ondiepe steenkoolwinning ter plekke in kaart moet brengen. Monitoring moet mogelijke verzakkingen zoals in 2011 bij winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen voorkomen.

Maatregelen
"Ons appel is: opschieten”, laat gedeputeerde Daan Prevoo (SP-milieu) weten. "Bij DSM worden in opdracht van het bedrijf zelf de veranderingen in de bodem gemeten. Daardoor heeft men nu tijdig kunnen ingrijpen.” Een woordvoerder van minister Kamp laat desgevraagd weten dat ze zeer geringe bodembeweging ‘EZ, de provincie en DSM aanleiding geven om de voorgenomen onderzoekspilot naar eventuele oorzaken binnen enkele maanden uit te voeren. Hierdoor kunnen - mocht het eventueel nodig blijken te zijn – tijdig passende voorzorgsmaatregelen worden genomen.”

Metingen uitgebreid
DSM heeft de metingen woensdag overigens uitgebreid. "De meetcapaciteit is uitgebreid met een extra meter die nu ook continue de stand van het gebouw meet”, laat een woordvoerder van DSM desgevraagd weten (zie foto).

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen