Dit is de man die de aanslag in Londen pleegde

Print
Dit is de man die de aanslag in Londen pleegde

De dader wordt afgevoerd. Afbeelding: AP

De politie in Londen heeft donderdagmiddag de naam bekend gemaakt van de man die gisteren drie mensen doodde bij een aanslag bij het Britse parlement in Londen. Het gaat om Khalid Masood.

Masood is een Brit van 52 jaar oud en geboren in Kent. Hij woonde de laatste tijd in Birmingham, dat is ook de plaats waar de politie eerder donderdag invallen deed en meerdere mensen arresteerde. De wagen waarmee Masood over de burg in Londen raasde en tegen het hek van het parlement reed, zou ook in Birmingham zijn gehuurd.

Strafblad
Masood heeft een strafblad voor onder meer bedreiging, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, wapenbezit en het verstoren van de openbare orde. Hij werd voor het eerst veroordeeld in 1983 voor vernieling en werd voor het laatst veroordeeld in 2003 voor het in bezit hebben van een mes. Woensdag doodde Masood een politieagent met een mes.

Radicaal gedachtegoed
De Brit is niet eerder veroordeeld voor terrorisme, maar was wel een bekende van de Britste inlichtingendienst MI5. Die hield hem enige tijd in de gaten vanwege zijn radicaal islamitische gedachtegoed, maar sloot het dossier omdat Masood vooral een randfiguur leek.

Of Masood banden heeft met terreurorganisatie IS is vooralsnog niet bekend. De manier waarop hij de aanslag pleegde komt wel overeen met door IS ‘aanbevolen’ wapens: een mes en een auto. IS heeft de aanslag eerder vandaag geclaimd. Ze noemt de aanslagpleger daarin een ‘soldaat van de Islamitische Staat’, maar noemde Masood nog niet bij naam. Dat doet de organisatie vaker als er een aanslag wordt gepleegd die niet door IS is gestuurd, maar wel door de organisatie lijkt te zijn geïnspireerd.

Randfiguur
Masood zou de laatste tijd niet meer als een gevaar zijn beoordeeld. "Hij was een randfiguur", aldus premier Theresa May. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat hij van plan was een aanslag te plegen.

De leeftijd van Masood (52) is opmerkelijk.Tot nog toe waren de plegers van de recente aanslagen in Europa vooral twintigers en dertigers. Ook is opvallend dat Masood een lang strafblad heeft. IS lijkt een voorkeur te hebben voor het recruiteren van (kleine) criminelen. Zo hadden onder meer enkele aanslagplegers van de aanslagen in Brussel en Parijs ook een criminele achtergrond.