'Dat wil je niet meemaken tijdens je schoolreisje'

Print
Londen werd afgelopen woensdag opgeschrikt door een aanslag. Leerlingen van het Geleense Graaf Huyn College waren op dat moment op studiereis in de Engelse hoofdstad. Ze maakten de aanslag mee vanuit The London Dungeon.

"We huilden van het lachen tijdens ons bezoek aan The London Dungeon, toen opeens de angst toesloeg", schrijft begeleider Vicky Kitzen vanuit Londen in een mail aan haar Nederlandse collega’s. Ze bevindt zich op het moment van de aanslag met ruim vijftig leerlingen van het Geleense Graaf Huyn College en vier andere begeleiders op een steenworp afstand van het plaats delict.

Het bezoek aan The London Dungeon is onderdeel van de jaarlijkse studiereis. Verderop, bij Westminster Bridge, zijn zojuist twee bloedige incidenten geweest. Daarbij kwamen zeker vier personen om het leven en raakten tientallen mensen gewond, zo zal later blijken.

Pikdonker 
Rond kwart voor vier springt in de pikdonkere kamers van The London Dungeon plots de tl-verlichting aan. Begeleider Vicky Kitzen denkt in eerste instantie dat de groep een foute route loopt en dat daarom de lichten aanspringen. Een museummedewerker benadert ze en begeleidt de groep naar een andere kamer. Geen van hen weet op dat moment nog niets van de verschrikkelijke gebeurtenissen. Eenmaal in de kamer blijkt al snel dat er iets aan de hand is. "Iets dat je absoluut niet wilt meemaken tijdens een schoolreisje: er is een aanslag geweest"’, aldus Kitzen.

Veiligste kamer
De leerlingen moeten in de veiligste kamer van het museum blijven. Ze worden gevraagd hun jas uit te doen en op de grond te gaan zitten. Ze krijgen water van een medewerker. Er is veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld waar de tweede groep leerlingen is en waar de docent en leerling zijn die buiten op de groep zouden wachten. 

Overleden
Zo nu en dan krijgt de groep informatie van het museumpersoneel, zoals dat een van de slachtoffers is overleden. Wanneer een leraar de internetcode van het museum krijgt, lezen ze de nieuwsverhalen en ongeruste appjes. De berichten stromen binnen. De andere groep leerlingen en de twee buiten zijn ook veilig. Op dat moment kunnen ze het ongeruste thuisfront laten weten dat iedereen ongedeerd is. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu