Inwoners Broekhuizen gaan eigen dijk aan Maas beheren

Bedrijfsleider Chris Hoeijmakers van Bij Christoffel toont het eerste gedeelte van de waterkering.

Bedrijfsleider Chris Hoeijmakers van Bij Christoffel toont het eerste gedeelte van de waterkering.© Stefan Koopmans

Meerdere particulieren worden eigenaar en beheerder van een nieuwe waterkering in Broekhuizen.

Daan de Hulster

De aanleg van de circa 500 meter lange waterkering langs zo’n negen panden kost 800.000 euro en wordt betaald door Projectbureau Ooijen-Wanssum. Dat werkt namens diverse overheden aan een betere bescherming tegen hoogwater van het gebied tussen Ooijen en Wanssum.

Zicht Door de op maat gemaakte oplossing hoeft er geen dijk van drie meter hoog langs de Maas geplaatst te worden. Daar zitten dorpelingen en horeca niet op te wachten: de dijk zou het zicht op de rivier ontnemen en het dorpsgezicht aantasten.

Woensdagmiddag tekenen de particulieren de overeenkomst die ze beheerder en eigenaar maakt van de waterkering. Voor die constructie is gekozen omdat het waterschap alleen de belangrijkste dijken beheert, de kering in Broekhuizen op privéterrein staat en bureau Ooijen-Wanssum na afloop van het project niet meer bestaat. De kering moet in 2018 of 2019 klaar zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee