Judoka Franssen krijgt over twee weken uitsluitsel

© ANP

Mag de judobond Juul Franssen weren van internationale wedstrijden omdat ze weigert te komen trainen op een centrale locatie in Papendal? Op die vraag moet de rechtbank in Utrecht een antwoord vinden.

ANP

De rechter beloofde woensdag uitspraak te doen op 12 april, maar hoopt dat beide partijen elkaar daarvoor alsnog vinden.

Belangrijkste wedstrijdVoor de judoka uit Reuver voelt het kort geding dat ze heeft aangespannen tegen de judobond als misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit haar loopbaan, vertelde ze woensdag in het gerechtsgebouw.

Laatste kansDe 27-jarige sporter krijgt over drie jaar in Tokio waarschijnlijk een laatste kans op een olympische medaille. Maar de voormalige nummer vijf van de wereldranglijst in de klasse tot 63 kilo kan zich niet kwalificeren voor die Spelen als ze niet mag verschijnen op internationale toernooien.

Centrale trainingenDe judobond heeft centrale trainingen ingevoerd omdat de op de laatste Olympische Spelen en twee WK´s slechts drie bronzen medailles werden gewonnen. Franssen ziet zichzelf geen betere judoka worden door fulltime te trainen in Papendal. Verhuizen van studielocatie naar Arnhem kost haar niet alleen een extra studiejaar, maar ook veel geld. Daarbij wil Franssen haar eigen trainers houden en snapt ze niet waarom de judobond wel meedenkt met Kim Polling en Noël van 't End, topjudoka´s die in Italië en Frankrijk wonen en maar af en toe naar Papendal komen.

Goede trainersVolgens Henry Bonnes is er voor Polling en Van 't End tot 1 september 2017 maatwerk gevonden. De directeur van de judobond verwacht dat beide judoka's daarna wel vaker in Papendal zijn. Hij benadrukte dat Franssen in Papendal kan oefenen onder goede trainers en hij wil ook haar studieproblemen verzachten.

Geen inkomenFranssen krijgt van de judobond geen medewerking om op korte termijn bijvoorbeeld voor België uit te komen. Ze benadrukte dat haar topsportloopbaan om zeep is geholpen en in handen ligt van de rechter. "Ik kan niet uitleggen hoe het voelt om nu alle toernooien te missen. Daarnaast heb ik geen inkomen meer van NOC*NSF omdat mijn A-status is ontnomen. Ik heb zelfs geen auto meer. Alles is plotseling weg."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee