Koenders wil geen 'vechtscheiding' met de Britten

© iStock

© EPA/Michael Reynolds

thumbnail:
thumbnail:

De uittreding van Groot-Brittannië uit de EU moet 'geen vechtscheiding' worden.

ANP

Van de regering in Londen mag realisme worden verwacht en de EU moet zich constructief opstellen, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag.

Voor het eerstDe Britse regering onder leiding van premier Theresa May heeft de Europese Unie woensdag officieel laten weten uit de unie te willen treden. Dat zal in principe over twee jaar een feit zijn. Het is voor het eerst dat een lidstaat de gemeenschap verlaat. De Britten zijn sinds 1973 lid van de EU.

Snel helderheidKoenders wil dat er snel helderheid komt voor Nederlandse burgers en bedrijven in Groot-Brittannië. Ook zal de Britten duidelijk moeten worden gemaakt dat ze niet 'de krenten uit de pap' mogen halen als het gaat om de interne markt. Vrij verkeer van personen is daar een essentieel onderdeel van.

OnderhandelingenDe scheidingsperiode van twee jaar kan worden verlengd als alle lidstaten daarmee instemmen, maar dat lijkt vrijwel uitgesloten. Koenders sluit die mogelijk echter niet uit. De onderhandelingen over het vertrek beginnen vermoedelijk eind mei. Aan EU-kant worden die geleid door de Fransman Michel Barnier. De Britse hoofdonderhandelaar is David Davies.

PartnerHet vertrek van de Britten is niet in het Nederlandse belang, aldus Koenders. "Nederland verliest een gelijkgezinde partner." Het land is op het terrrein van de economie en veiligheid vaak een bondgenoot, aldus Koenders. "We zullen nauw verbonden blijven met het Verenigd Koninkrijk."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee