Nieuwe opleiding moet tekort aan vakmensen doen verdampen

Jos Willemsen (links) en Jack van Boxmeer.

Jos Willemsen (links) en Jack van Boxmeer.© De Limburger/Jeroen Kuit

Limburg heeft er een nieuw opleidingscentrum bij voor installatie- en elektrotechniek.

Gertie Driessen

Het Centrum Innovatief Vakmanschap Installatietechniek, kortweg CIVIL, is centraal gevestigd in Roermond, in het voormalige postsorteercentrum aan de Kerkeveldlaan.

SamenwerkingHet initiatief voor het CIVIL is een jaar of drie geleden ontstaan door een krachtenbundeling van onderwijs en bedrijfsleven, financieel gesteund door provincie en Rijk. Het betreft een publiek-private samenwerking tussen onder meer Gilde Opleidingen en het Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Zuid-Oost. Nagenoeg alle installatiebedrijven in Limburg zijn bij het opleidingscentrum aangesloten. Zij voorzien het CIVIL van de meest geavanceerde apparatuur.

VakmensenDat maakt de opleidingen niet alleen aantrekkelijker voor jongeren, maar zorgt er tevens voor dat werkgevers de up-to-date vakmensen krijgen, waar ze om zitten te springen. Dat is volgens voorzitter van het Opleidingsbedrijf InstallatieWerk Jos Willemsen het grote probleem in de (installatie- en elektro) techniek. Het onderwijs kan de snelle veranderingen in de branche niet bijbenen en sluit niet goed aan bij de praktijk. "Als je kijkt wat bij sommige opleidingen aan apparatuur staat, is het alsof je door een museum wandelt."

Oubollig imagoDat is één van de redenen waardoor het vak nog steeds een negatief en oubollig imago heeft, denkt directeur Jack van Boxmeer van het Opleidingsbedrijf InstallatieWerk. Het CIVIL moet daar verandering in brengen. Het centrum moet zo’n beetje de showroom in Limburg worden voor de installatie- en elektrotechniek.

Een aantal opleidingen van Gilde is inmiddels al in het CIVIL ondergebracht. Na de zomer komen er nog meer bij. Op 20 april wordt het nieuwe opleidingscentrum officieel geopend. Dan is er een open dag, in combinatie met de UITmarkt (11 tot 18 uur). Die staat dit jaar in het teken van ‘duurzaam opleiden en bouwen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee