Snackbar verliest het van fastfoodketens als McDonald's

Print
Snackbar verliest het van fastfoodketens als McDonald's

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

De traditionele snackbar verliest in Nederland nog altijd terrein ten opzicht van de nog snellere hap. Waar het aantal snackbars nog altijd tanende is, geldt dit geenszins voor het aantal filialen van fastfoodketens.

Wel treedt er volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat woensdag met de cijfers naar buiten kwam, een stabilisatie op bij de daling van het aantal snackbars.

Limburg
Nederland telt gemiddeld 2,9 snackbars per 10.000 inwoners. In Limburg zijn gemiddeld de meeste friettenten te vinden. Hier zijn dat er door de bank genomen 4,7 op 10.000 Limburgers. Flevoland komt er met gemiddeld twee snackbars op 10.000 inwoners van alle provincies het bekaaidst van af.

Momenteel telt Nederland ruim 4800 snackbars. Ten opzicht van vijf jaar geleden betekent dat een daling van 0,8 procent. In vergelijking met tien jaar geleden telt Nederland krap 200 snackbars minder, een daling van 4 procent.

Fastfood
Het aantal fastfoodrestaurants steeg in de afgelopen vijf jaar met bijna 7 procent. Ten opzichte van tien jaar geleden steeg het aantal filialen van fastfoodketens met 11 procent. Exacte aantallen werden daarbij niet gegeven.

Verder valt volgens de onderzoekers op dat er Nederland steeds meer 'hippe' biologische frietzaken bijkomen. Voor de komende jaren verwacht het adviesbureau dat de totale snackmarkt (inclusief fastfoodfilialen) een lichte groei zal doormaken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee