Venlo garandeert vervoer voor kwetsbare scholieren

© Archief ANP

Kinderen in Venlo met een beperking blijven ook na het oprekken van de kilometergrens recht houden op leerlingenvervoer.

Harry Lücker

Dat onderstreepte wethouder Stephan Satijn (VVD, Onderwijs) tijdens de raadsvergadering woensdagavond nog maar eens.

Zes kilometerEen raadsmeerderheid (minus oppositiepartijen SP, GroenLinks, LokaleDemocraten en PvdA-raadslid Houssein Mallouka) besloot woensdagavond dat het gemeentelijke leerlingenvervoer voortaan niet meer openstaat voor kinderen die binnen zes kilometer van hun school wonen. Nu is dat nog twee kilometer. Vanuit de Venlose onderwijskoepels werd eerder de noodklok geluid over die voorgestelde maatregel.

ToetsVolgens de oppositie is er geen enkel argument om de kilometergrens op te rekken. Daarnaast wilden de oppositiepartijen afdwingen dat leerlingen voortaan voor de hele periode dat ze op de betreffende school staan ingeschreven, recht hebben op het gemeentelijk vervoer. In plaats van uitgebreide testen zou een jaarlijkse lichte toets onder verantwoordelijkheid van de schooldirectie voortaan moeten voldoen.

Geen gevolgenDat alles werd echter niet gesteund door coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en VenLokaal. Ze wezen erop dat het oprekken van de kilometergrens geen gevolgen heeft voor kwetsbare leerlingen en scholieren met een beperking. 'Gezonde' leerlingen van scholen met religieus onderwijs zoals de Venlose islamitische school krijgen dus wel te maken met een opgerekte grens. “Leerlingenvervoer moet perfect geregeld zijn voor leerlingen met een beperking. Maar het is niet de bedoeling dat gezonde kinderen op kosten van de belastingbetaler naar school worden gebracht”, aldus VVD-raadslid Jozanne van der Velden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee