Onderzoek naar oorlogsspel op airsoft-terrein Tihange

Print
Onderzoek naar oorlogsspel op airsoft-terrein Tihange

Mensen spelen Airsoft op het terrein van The Chambers in Huy. Afbeelding: YouTube/BelgianWaffle Airsoft

Burgemeester Christophe Collignon van het Belgische Huy laat de politie onderzoek doen naar mogelijk illegale activiteiten op een airsoft-terrein naast de kerncentrale van Tihange, zo’n 40 kilometer van Maastricht.

In een raadsvergadering deze week werden zorgen geuit over de oorlogsimulatie-spellen die er gespeeld worden - door onder meer salafisten uit Zuid-Limburg - waarbij drones worden gebruikt.

Extremisme
Staatsveiligheid, de Belgische inlichtingendienst houdt de activiteiten nabij deze 'kritieke infrastructuur' in de gaten, zegt een woordvoerster. Niet alleen "in de context van religieus extremisme, maar ook van ideologisch extremisme".

Naar nu blijkt heeft het federaal parket in België in 2014 onderzoek gedaan naar trainingen door salafistische moslims uit Nederlands Limburg. Dat onderzoek leverde niets op, aldus Collignon. Hij was in de veronderstelling dat er al anderhalf jaar niets gebeurt op het terrein The Chambers.

Wekelijks
In werkelijkheid wordt er bijna wekelijks gespeeld met replica’s van wapens met plastic kogels. Als de openbare orde niet in gevaar is en er geen illegale activiteiten plaatsvinden, heeft hij geen titel om airsoft op privéterrein te verbieden, zei Collignon.

Sinds de invallen van FIOD en politie in Zuid-Limburg in het kader van een witwasonderzoek naar Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en de stichting Babycare en de vondst van een airsoftwapen bij de Al Houda-moskee in Geleen gonst het in de airsoft-wereld van geruchten.

AK-47
In De Telegraaf uitten airsofters hun zorgen over verdachte activiteiten bij The Chambers van de salafisten, onder wie bestuurders van Al Houda. Een van hen zou onderdelen voor een echte AK-47 hebben willen laten maken bij een ijzerhandel in Limburg. De politie zou het onderzoeken. Het Openbaar Ministerie geeft op dit moment geen commentaar.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen