Winkeltripje Wilders kost Belgische stad ruim dertien mille

Print
Winkeltripje Wilders kost Belgische stad ruim dertien mille

Geert Wilders en zijn vrouw Krisztina. Afbeelding: Archief ANP

Een winkeltripje van PVV-leider Geert Wilders en zijn vrouw in Gent heeft de gemeente 13.584,31 euro gekost.

Voor het bezoek op zaterdag 18 maart werden 57 agenten ingezet om de doortocht van het echtpaar in goede banen te leiden. De politie had tegen het tripje geadviseerd.

Belastingbetaler
Dat heeft burgemeester Daniël Termont geantwoord op schriftelijke vragen van de fractieleider van de christendemocraten in de Gentse gemeenteraad, tevens federaal parlementariër Veli Yüksel. Die eist nu dat de kosten worden verhaald op de Nederlandse staat of Wilders zelf. "Hij is gewoon een parlementslid, net als ik, en niet een staatshoofd. Hij is ondanks een negatief advies van de Gentse politie toch gekomen. Waarom moet de Gentse belastingbetaler opdraaien voor deze privé-uitstap?", zegt Yüksel.

Privébezoek
"Op vrijdag 17 maart vernam de politiezone Gent van de Nederlandse politie dat de Nederlandse politicus Geert Wilders op 18 maart naar Gent wilde komen", schrijft Termont aan Yüksel. "Het ging om een privébezoek in het stadscentrum. Tevens zou hij vergezeld worden door negen Nederlandse veiligheidsagenten. Een bezoek dat opgemerkt kan worden gezien zijn populariteit en herkenbaarheid, en zijn persoonlijke beveiliging. Gelet op het huidige klimaat bestond toch enig gevaar voor de openbare rust en veiligheid. Daarom adviseerde de politie het bezoek van de heer Wilders negatief." 

Risicoanalyse
Ook was er te weinig tijd voor een grondige risicoanalyse. "De heer Wilders besloot toch te komen." De politie zette daarop drie commissarissen, negen hoofdinspecteurs en 45 inspecteurs in. Ook de federale politie werd ingezet, maar die komt niet voor rekening van Gent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee