Eierbal of friet-ei? Strijd tussen Venlo en Groningen laait op

Print
Eierbal of friet-ei? Strijd tussen Venlo en Groningen laait op

Afbeelding: iStock

De eierbal of het friet-ei, wie was er eerder? Het is een vraag waar Groningers en Venlonaren zich de afgelopen jaren meermaals over bogen. Inmiddels laait de discussie weer op. De reden; de Groningse eierbal is uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

De ‘Aaierbal’ - een hard gekookt, gepeld ei in ragout dat gepaneerd en gefrituurd wordt - werd op initiatief van RTV Noord door vijf liefhebbers voorgedragen. En met succes dus, want de lekkernij staat inmiddels op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. 

Gestolen!
Tot onvrede van menig Venlonaar. In die stad blijven ze volhouden dat het friet-ei er toch echt eerder was. "De eierbal is gestolen van 't Venlose Frietei! Al zéker 50 jaar verkrijgbaar hier overal!" laat iemand op Twitter weten. 

1958
Op dat laatste punt heeft hij vermoedelijk gelijk, want volgens de overleveringen begon Hans Schreurs van Piccadilly in 1958 met de verkoop van het friet-ei. De Groningers beweren echter dat de eierbal al van begin jaren 50 dateert. 

En ook al lijkt de strijd door het plekje op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed beslecht, online gaat de strijd gewoon door. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje