Een jaar gespaard voor de grote dag van Dylano

Print
Een jaar gespaard voor de grote dag van Dylano

Tamara en Joep met hun kinderen Dylano en Violetta.   Afbeelding: Loraine Bodewes

De zevenjarige Dylano Loënis doet op 23 april zijn eerste heilige communie. En dat gaat een heel mooi feest worden, zeggen zijn ouders Joep Loënis en Tamara Paffen uit Kerkrade.

De hele familie kijkt ernaar uit, „want de communie hoort voor ons bij de opvoeding’’. Joep Loënis en Tamara Paffen hebben er dan ook zeker een jaar voor gespaard. 

De wit en gele slingers hangen al aan het plafond en voor het raam. Komen ze vast helemaal in de sfeer. De uitnodigingen zijn verstuurd en een fotograaf heeft in het groene attractiepark Mondo Verde al de familiefoto’s gemaakt. Dylano oefent ondertussen al flink voor de grote dag.

Kleine bruiloft  
Het communiefeest houden Joep en Tamara in hun eigen tuin. Dat vinden ze wel zo gezellig en daar kunnen de kinderen ook lekker hun gang gaan. Er komt een tent van twaalf bij acht meter compleet met tafels en stoelen en blauwwitte versiering. Er zijn zo’n honderd mensen uitgenodigd: familie, vrienden en wat buren. 

Na de mis van 10.00 uur trekken op 23 april vijftien communicantjes achter de harmonie aan door de wijk. Daarna gaat het richting Dylano’s feesttent in de achtertuin waar de cateraar de lunch gaat verzorgen. Koude schotel, salades, stokbrood, er is voor iedereen iets lekkers. Voor de kinderen zijn er twee springkussens, een voor de kleinsten en een voor de grotere kinderen. En dan staat er na een middag feesten ’s avonds ook nog twee uur lang een frietwagen voor de deur. „Het is net een kleine bruiloft”, zegt Joep.

Strak in het pak
Ze hebben de kledingkeuze aan Dylano overgelaten: een nette spijkerbroek met een nieuwe blouse of een mooi pak. De feesteling koos voor „strak in het pak”. Bij een bruidswinkel betaal je al snel twee- tot driehonderd euro maar bij de Turkse winkel wist Tamara voor tachtig euro een pak te scoren. Dylano krijgt dat pak trouwens van zijn tante. Zelf kiest Tamara voor een nieuwe zwarte blouse en zwarte legging. "En grijze hakken”, glundert ze. Joep gaat binnenkort op pad voor een nieuwe nette broek, een hemd en een paar schoenen. Ook zusje Violetta van anderhalf draagt die dag een mooi jurkje.

Tweeduizend euro
Al met al schat Joep, die ’s nachts kranten naar de verdeelpunten brengt, dat het hele feest toch wel zo’n tweeduizend euro zal kosten. Daar heeft het stel, dat het niet heel breed heeft, lang voor gespaard: de kinderbijslag opzijgelegd en elke keer het restant van het weekgeld in een speciaal potje. En dan kun je prima een communiefeest geven, zegt Joep.

"We hebben alles kunnen doen wat we graag wilden. En daarbij niet op elke cent hoeven te letten.” Een cadeau krijgt Dylano niet. Zijn ouders hebben hem uitgelegd dat het feest zijn cadeau is. Dat vindt hij prima. Het geloof speelt wel degelijk een rol in het leven van het gezin Loënis. Tamara: "We gaan vaak met Pasen naar de kerk. En met kerst. En op goede vrijdag eten we geen vlees.”