Is dit is de beste 1 aprilgrap ooit?

Jan Peter Balkenende zou de vader van Harry Potter gaan spelen.

Jan Peter Balkenende zou de vader van Harry Potter gaan spelen.© Fotobewerking/anp

Het is vandaag 1 april, voor iedereen een dag om uit te kijken voor grappenmakers. Maar er is één grap die veel mensen en vooral kinderen bij gebleven is. Het is misschien wel de beste instinker ooit: voormalig premier Jan Peter Balkenende speelt mee in de nieuwste Harry Potter-film.

AD/Simone van Zwienen

Balkenende zou niet zomaar een rol krijgen. Nee, hoe kan het ook anders: hij zou de vader van hoofdrolspeler en tovenaarsleerling Harry Potter worden. Vooral kinderen trapten er met open ogen in, maar ook de oppositie begon zich zorgen te maken. Want zeg nu zelf: de gelijkenis is treffend.De geslaagde 1 aprilgrap werd in 2004 de wereld ingebracht door het Jeugdjournaal. Het nieuwsprogramma weet elk jaar duizenden reacties te ontlokken op uiteenlopende grappen. Zo werd eerder ook de voorheen populaire chatdienst MSN verboden voor kinderen onder de 14 jaar en wisten wetenschappers het hart van een mummie weer op gang te brengen.

Meer dan geschiktEen ‘nieuwe Engelse regisseur’ bevestigde dat de Nederlandse premier een rol zou krijgen in de fantasyserie die werd geschreven door de Britse schrijfster J.K. Rowling. Hij kwam zogenaamd op het idee om Balkenende te vragen voor de rol nadat hij hem bij een Brits nieuwsprogramma zag. ,, Ik wist het meteen toen ik hem zag. Ik ben heel blij dat hij de rol heeft geaccepteerd. Hij is meer dan geschikt”, vertelde Alfonse Carlon, die zelf ook wel wat weg had van Harry Potter, vol overtuiging.

En Jan Peter zou op zijn beurt de filmrol makkelijk kunnen combineren met het premierschap. De opnames vonden tenslotte toch tijdens het zomerreces plaats en zouden maar twee weken in beslag nemen. Balkenende zou met zijn vrouw en kind naar Engeland vliegen voor de opnames van Harry Potter en de gevangene van Azkaban.

Uit handig gemonteerde beelden bleek zelfs dat Balkenende de vergelijking tussen hem en Harry Potter ook heel begrijpelijk vond. ,,Veel mensen kunnen er om lachen. Ik vind het wel leuk. Johan Cruijff heeft weleens gezegd ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’. Nou dat merk ik.”

Eerst een nieuwe regeringAlleen de oppositie kon zijn nieuwe rol niet erg waarderen. ,,Ik kan mij voorstellen dat de premier gevleid is dat hem dit gevraagd wordt, maar hij moet ook ons land leiden. Ik maak mij ook best zorgen”, sprak Femke Halsema (GroenLinks) in het item van het Jeugdjournaal. Jan Marijnissen (SP): ,,Als hij de vader van Harry Potter mag spelen is dat erg leuk voor hem, maar hij moet eerst zorgen dat er een nieuwe regering komt. Daar zijn we al maanden over aan het praten en die is er nog steeds niet.”

Balkenende vond de voortdurende vergelijking met Harry Potter overigens op den duur toch minder. Zijn bril en haardracht veranderden in de loop der jaren heel subtiel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee