Als je vlees eet, moet je ook durven zien hoe het op je bord is beland

© Istock

Er wordt wat afgesold met ons vee. In België zijn varkens in het voorportaal van de dood niet eens veilig. Sterker nog: hun beulen scheppen er genoegen in de dieren letterlijk een extra zetje te geven richting eindbestemming.

Monique Parren

Ook al is het slachtvee, dat ontslaat geen mens van de verplichting zo netjes mogelijk met deze beesten om te gaan. De discussie over het wel of niet eten van vlees, ga ik hier niet aan. Dat moet iedereen zelf weten.

En nee, ik ben geen vegetariër, maar de ‘verborgen beelden’ van het wangedrag in dat slachthuis hebben me wel aan het denken gezet. Nu duiken ook de dichte veewagens steeds vaker hier op. Varkens, schapen en kalfjes zijn niet zichtbaar voor het publiek.

Dat is goed voor het imago van de vleessector, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Dat dank je de koekoek. De meeste vleeseters willen helemaal niet weten hoe hun karbonade aan zijn einde komt.

Dat is ronduit hypocriet. Als je vlees eet, moet je ook onder ogen durven zien hoe het op je bord is beland. Ook mijn speklapje ziet niet het levenslicht in een vrolijk bakje, al heeft dat vaak drie ‘Beter Leven’-sterren. Als je weet wat er vooraf is gegaan aan de reis tot in de supermarkt, kan de eetlust je vergaan. Steeds vaker vraag ik me af of dat eigenlijk zo erg is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee