PVV doet mee aan Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen

© ANP

De PVV gaat volgend jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders vandaag laten weten.

AD/Hanneke Keultjes en Sanne Poot

Ook in Urk en de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand wil de partij dan in de gemeenteraad komen.

Goede uitslagenIn die gemeenten wist de PVV tijdens de landelijke verkiezingen van 15 maart goede uitslagen te halen, waardoor Wilders er perspectieven ziet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. In Almelo wist de partij van Wilders tijdens de landelijke verkiezingen van twee weken geleden de grootste partij te worden. In Rotterdam, Twenterand en Enschede werd de PVV de tweede partij; in Urk moest de partij SGP, CDA en ChristenUnie voor zich dulden.

DenkWilders kondigt via Twitter aan dat de PVV in de Maasstad de grootste partij wordt. In de gemeenteraad is Leefbaar Rotterdam nu de grootste met veertien zetels. Wilders roept mensen die voor zijn partij in de raad willen op om zich te melden. Ook zegt hij in Rotterdam te willen strijden ‘tegen islamisering van de stad en tegen Denk’. "Alleen de PVV kan dat", schrijft Wilders. Denk, de politieke tegenpool van de PVV, werd bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in Rotterdam de zesde partij.

AlmereDe partij van Wilders deed in 2010 voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag. In Almere werd de PVV meteen de grootste, in de Hofstad werd de partij de een na grootste in de gemeenteraad. Die verhoudingen werden bij de verkiezingen van 2014 vastgehouden. Ondanks de sterke vertegenwoordiging van de PVV in de gemeenteraden van de twee steden, zit de partij niet in het college. Zowel in 2010 als 2014 strandde de onderhandelingen voor een coalitie. De PVV voert daarom oppositie.

Momenteel is de partij van Wilders alleen vertegenwoordigd in de gemeenten Den Haag en Almere. In december kondigde Wilders al aan dat zijn partij in 2018 in zo veel mogelijk gemeenten mee wil gaan doen.

LachertjeIn Rotterdam wordt gemengd gereageerd op de komst van de PVV. Leefbaar Rotterdam-oprichter en oud PVV-senator Ronald Sørensen laconiek: "Ik ben en blijf een Leefbaar-man in Rotterdam. Concurrentie kan geen kwaad: het houdt Leefbaar Rotterdam scherp. Ik ben vooral benieuwd met welk verkiezingsprogramma ze in Rotterdam op de proppen gaan komen. Het landelijke programma van de PVV – een A4'tje – was natuurlijk een lachertje."

'Versplintering' Fractievoorzitter Nourdin el Ouali van de door de islam geïnspireerde partij NIDA spreekt van een 'versplintering op rechts'. "Leefbaar Rotterdam krijgt er een geduchte concurrent bij. Het mag duidelijk zijn dat wij mijlenver bij de PVV vandaan staan. Als democraat heb ik geen bezwaar tegen de deelname van de PVV. We zullen ze gaan bestrijden met argumenten."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee