Limburg krimpt (nu even) niet

Print
Limburg krimpt (nu even) niet

In Sint Geertruid gaan ze handig om met de krimp. De supermarkt is er vervangen door een automaat vol vers fruit, brood en vlees. Afbeelding: Loraine Bodewes

Voor het eerst in jaren is het drukker geworden in Limburg. Vorig jaar kwam een eind aan de krimp, want de bevolking groeide licht. Was dat een incidentele oprisping of is het een trend? De vlag kan nog niet uit, zeggen de geleerden.

Kunnen de donkerste scenario’s over een leeglopend Limburg de prullenmand in? Vorig jaar stopte de krimp. De Limburgse bevolking is met 1.395 zielen toegenomen tot een totaal van 1.117.655. Dat lijkt niet spectaculair, een groei van 0,12 procent, maar dat is het wel als je beseft dat Limburg sinds het begin van deze eeuw al 25.000 inwoners in rook zag opgaan.

Lees ook: De kramp rond de krimp

Baby's
Er worden minder kinderen geboren dan er mensen overlijden of naar elders verhuizen. Voor een belangrijk deel zette die trend ook vorig jaar door. Met alleen de eigen autochtone bevolking is er geen houden aan. Het aantal sterfgevallen overtreft ruimschoots het aantal nieuwe baby’s. En er verlaten ieder jaar iets meer Limburgers deze provincie dan er uit de rest van het land hier naartoe komen. 

Buitenlanders
Dat de Limburgse bevolking vorig jaar toch groeide, is voornamelijk te danken aan de komst van buitenlanders. Een kleine 15.000 mensen vestigden zich vanuit andere landen in Limburg, terwijl 10.000 inwoners vertrokken. Voor een deel gaat het om statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat is wat Nol Reverda van het kennisinstituut voor krimp Neimed betreft een hoopvol teken. Hij pleitte er eerder in deze krant al voor dat Limburg er als maatregel tegen de krimp alles aan doet om statushouders hier te houden, op te leiden en aan het werk te helpen. 

Statushouders zijn echter niet de enigen die voor een aanwas zorgden. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →