Je bent jong en je speelt? Kerkorgel!

Print
Je bent jong en je speelt? Kerkorgel!

Vincent Roubroeks, Bo Peusen en Jordin Beckers: piepjonge bespelers van het kerkorgel. Afbeelding: Annemiek Mommers

Jonge handen van net 12 jaar oud op een instrument dat z’n 337ste verjaardag viert. Wie zegt dat kerkorgel voor jongeren niet cool is? In Susteren weten ze beter.

Ad Gijzels (75) hoefde niet alle registers open te trekken om de drie jonge orgeltalenten  - Bo Peusen (12), Vincent Roubroeks (12) en Jordin Beckers (16) - uit Susteren enthousiast te krijgen. Voor het kerkorgel, welteverstaan.

Enthousiasme
Daar was slechts één vonkje enthousiasme gemixt met passie voor nodig. Enthousiast is organist/docent Gijzels al zijn hele leven. Hij speelt zelf vanaf zijn prille jeugd nadat de koster in zijn geboortedorp Wijlre tegen hem zei: "Speel jij maar tijdens ’t Lof." En sinds die tijd is hij nooit meer gestopt. Gijzels werkte jarenlang in Noord-Limburg als muziekconsulent voor gemeenten en is al vele jaren vrijwilliger voor de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden (SOL) Limburg.

Apostel
Als een moderne apostel predikt hij nog steeds met verve het ‘orgel-evangelie’ tijdens zijn bezoekjes aan basisscholen in Limburg. Concrete cijfers hoeveel nieuwe aanwas dat uiteindelijk oplevert, heeft Gijzels niet. Maar aanstormende talenten - jong en oud - zijn schaars. Ook op het conservatorium is de spoeling erg dun, weet hij.  Op basisscholen waar Gijzels namens SOL komt, zijn kinderen altijd nieuwsgierig naar het orgel. Zo’n groot instrument met al die techniek! Fascinerend.

Mini-orgel
Met hulp van twee scholenprojecten - waarbij leerlingen proeflessen kunnen volgen en zelf een mini-orgel bouwen - probeert SOL Limburg de sterk vergrijzende groep organisten te vernieuwen.   Zoals gisteren in Susteren te horen was in de Amelbergabasiliek waar drie jongeren  tijdens de mis het orgel uit 1680 bespeelden. Gijzels hoopt dat hun voorbeeld andere jongeren ook inspireert.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →