Statenfractie SP vraagt actie tegen mestvervuiling

Print
Statenfractie SP vraagt actie tegen mestvervuiling

Afbeelding: iStock

Welke maatregelen gaat de provincie nemen om vervuiling van grondwater en beken en plassen met stoffen uit mest tegen te gaan? Dat vraagt SP-Statenlid Peter Visser aan het college van Gedeputeerde Staten (GS).

De Statenfractie van de SP reageert daarmee op het rapport van de Meststoffenwet van het Planbureau voor de Leefomgeving waar deze krant afgelopen vrijdag over berichtte.

Nitraat
Het SP-Statenlid wil ook meer duidelijkheid van de provincie over de gevolgen van de vervuiling door mest van het grond- en oppervlaktewater. In de ogen van de SP-politicus staat door de vervuiling uiteindelijk ook de kwaliteit van het drinkwater onder druk. Drinkwaterbedrijf WML liet eerder weten dat de concentraties nitraat uit mest overal ruim onder de drinkwaternorm blijven. WML moet daarvoor wel water van verschillende wingebieden met elkaar mengen.

Beperkte schaal
Het SP-Statenlid maakt zich verder zorgen over illegaal uitrijden van mest in Limburg. Volgens het rapport belandt mogelijk 30 tot 40 procent van de mest in het zwarte circuit. De agrarische belangenorganisatie LLTB denkt echter dat mestfraude zich slechts op zeer beperkte schaal voordoet. Visser wil weten wat GS vindt van illegaal uitrijden van mest. In de vragen dringt de SP aan op een waterdicht systeem van toezicht bij het uitrijden van mest. Visser wil van GS weten welke handhavingsmaatregelen er genomen worden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →