Column: Jos en Frans Verstappen leggen zware hypotheek op toekomst Max

Print
Column: Jos en Frans Verstappen leggen zware hypotheek op toekomst Max

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer

Het moest voortaan allemaal draaien om zijn zoon Max, de jongeman die de zieltogende Formule 1 nieuw leven heeft ingeblazen met zijn spectaculaire rijstijl en verfrissende persoonlijkheid. Het was de bedoeling dat Max stilaan op eigen benen zou gaan staan en dat hij, vader Jos, zich in de luwte zou ophouden.

Na zijn eigen carrière in de F1 had hij er alles aan gedaan om zijn getalenteerde zoon de weg te wijzen. Minutieus hadden ze toegewerkt naar het F1-debuut van Max. De eerste GP-zege in Spanje voelde vorig jaar als de ultieme beloning. Tranen van vreugde en ontroering stroomden er toen over hun wangen. Jos en Max Verstappen: de ultieme twee-eenheid.

Geweldsincidenten
Dat loslaten, waar vader en zoon in interviews geregeld over spraken, verloopt moeizaam. Sinds Max is verhuisd naar Monaco is er weliswaar fysieke afstand, maar stellen dat de F1-held door zijn vader met rust wordt gelaten, is bezijden de waarheid. Integendeel. Vader Jos haalt vaker dan goed is voor de carrière en de gemoedsrust van Max het nieuws met geweldsincidenten.

Zondag was het weer eens zover. Opgeroepen voor een vechtpartij in een Roermondse beachclub stuitte de politie op een gehavende Jos Verstappen. Met een blauw oog en een snee in zijn gezicht werd hij afgevoerd naar het politiebureau, waar hij enkele uren later weer werd vrijgelaten. Verstappen zou dit keer het lijdend voorwerp zijn.

Vechtersbaas
Voor de beeldvorming maakt het nauwelijks verschil. De reputatie van vechtersbaas die Verstappen met zich meedraagt, werd wederom bevestigd. Opa Frans, evenmin vies van een relletje, gooide nog olie op het vuur door in een interview met RTL de vloer aan te vegen met zijn zoon. ‘Voor mij is-ie dood’, sprak Frans op een toon die weinig ruimte laat voor verzoening. Vorig jaar juli was het in de ijssalon van Frans in Montfort nog tot een handgemeen gekomen tussen hemzelf en Jos. Een ordinaire rel die uiteindelijk met een sisser afliep, maar evengoed antireclame was voor het merk ‘Max Verstappen’.

Knokpartijen
Is er iemand die de vader en de opa van Max ervan kan overtuigen dat hun destructieve gedrag uiteindelijk ten koste zal gaan van hun grote oogappel? Kan iemand hen uitleggen dat het in hun eigen belang, maar zeker ook in dat van Max, niet handig is om meningsverschillen, oplaaiende emoties en frustraties te laten ontaarden in knokpartijen? Voor wie, zoals de Verstappens, is opgegroeid in de rauwe omgeving van een woonwagenkamp behoort een goed gesprek wellicht niet tot de zeven deugden, maar het helpt echt. 

IJskonijn
Max Verstappen mag dan bekendstaan als een ijskonijn, het lijkt onwaarschijnlijk dat de openbare oorlogjes die zijn naasten uitvechten hem onberoerd zullen laten. In een sport waarin het gaat om de kleinste details kunnen de strapatsen van vader Jos en opa Frans enorme consequenties hebben. Welk kind is blij met een vader die zich om de haverklap voor de rechter moet verantwoorden? Ook de sponsors van Verstappen zitten niet te wachten op een familie die voor het oog van de internationale media rollebollend over straat gaat.

Gaan Jos en Frans Verstappen verder op de huidige voet en blijven ze zich als ongeleide projectielen manifesteren, dan leggen ze een zware hypotheek op de sportieve toekomst van Max.

Het Red Bull-fenomeen dient geassocieerd te worden met knappe raceprestaties, niet met de schandaalsfeer waarin hij te vaak wordt meegesleurd door zijn eigen vlees en bloed.

Lees ook: Opa Frans haalt snoeihard uit naar Jos Verstappen: 'Voor mij is-ie dood'