Turken naar de stembus voor referendum over grondwet

Print
Turken naar de stembus voor referendum over grondwet

Afbeelding: ANP

Tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen voor het Turkse referendum over de nieuwe grondwet.

5,5 miljoen Turken in het buitenland krijgen de kans om hun stem te laten horen over de mogelijke grondwetswijziging. Van de circa 400.000 Nederlandse Turken hebben er ongeveer 250.000 stemrecht. In een aantal Europese landen gingen de stembussen al op 27 maart open. Alle Turken in het buitenland kunnen nog tot 9 april hun stem uitbrengen. In Turkije wordt op 16 april het referendum gehouden.

Meer macht
Het referendum gaat over de vraag of de Turkse president Erdogan meer macht moet krijgen. Als de Turkse kiezers daarmee instemmen, kan Erdogan tegelijkertijd staatshoofd, regeringsleider en partijleider zijn. Erdogan krijgt bij een overwinning namelijk wetgevende macht, het recht om een noodtoestand uit te roepen en het parlement te ontbinden en hij is bevoegd om ministers en andere functionarissen aan te wijzen. Hij krijgt ook nog de mogelijkheid om zijn regeringstermijn te verlengen tot 2029.

Veiligheidsmaatregelen
Bij de verschillende stembureau's zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. In Deventer zijn medewerkers van een beveiligingsbedrijf actief, buiten het terrein houdt de politie toezicht. De beveiligers zijn ingehuurd door de Turkse overheid. Den Haag doet geen mededelingen over de beveiliging rondom het referendum. "We hebben een inschatting gemaakt van de openbare orde en de veiligheid rondom het referendum", zegt een woordvoerder. Hij wil niet meer kwijt dan dat er veel verkeersdrukte rondom het GIA wordt verwacht, vooral komend weekend. Ook de gemeente Amsterdam doet geen mededelingen over eventuele veiligheidsmaatregelen. Een woordvoerder zei eerder dat de RAI 'in staat is zo'n grootschalig evenement te hosten'. 

Rellen
De reden voor de extra veiligheidsmaatregelen zijn de rellen die vorige maand uitbraken toen de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) door de politie werd weggeleid van het Turkse consulaat in Rotterdam. Daarbij werden zestien relschoppers aangehouden. Beelden van de totaal geëscaleerde situatie gingen de hele wereld over.