D66 wil ook lokaal niet samenwerken met de PVV

Print
D66 wil ook lokaal niet samenwerken met de PVV

Afbeelding: ANP/Bart Maat

D66 ziet samenwerken met de PVV ook op gemeentelijk niveau niet gebeuren. Dat laat partijleider Alexander Pechtold vanmorgen weten in reactie op het nieuws dat de partij van Geert Wilders in zestig gemeenteraden mee wil gaan doen, waaronder zeven in Limburg.

Wilders maakte zijn voornemen vanmorgen bekend. 

Volgende stap
De PVV-voorman uit Venlo zegt dat de 'tijd rijp is voor een volgende stap voor de PVV'. Zijn partij deed bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2014, alleen mee in Almere en Den Haag. Daar veroverde de partij respectievelijk 9 en 7 zetels. "Dit is dus een gigantisch grote stap, maar als je de tweede partij van Nederland bent, schept dat verplichtingen", vindt Wilders. Hij sluit zelfs niet uit dat zijn partij op lokaal niveau gaat samenwerken met partijen die landelijk gezien een tegenpool zijn, zoals D66. "Al ligt dat niet voor de hand."

Lees ook: PVV doet volgend jaar in zeven Limburgse gemeenten mee aan de verkiezingen

Niet zien zitten
Pas in juni besluit de PVV definitief in welke gemeenten er wordt meegedaan, maar D66 wacht dat moment dus niet af en laat nu alvast weten zo'n samenwerking 'niet te zien zitten'. Op landelijk niveau sluit D66 de PVV uit - maar die woorden werden vanmorgen niet gebruikt. "Wilders plaatst zich buiten alles en iedereen door te discrimineren en hele bevolkingsgroepen buiten te sluiten", zei Pechtold eerder over het uitsluiten van Wilders.