Versleten bioscoop in Venlo moet opknapbeurt zelf betalen

Print
Versleten bioscoop in Venlo moet opknapbeurt zelf betalen

Afbeelding: iStock

Venlo - De gemeente Venlo reikt Filmtheater De Nieuw Scène financieel niet de helpende hand.

De bioscoop heeft ruim 50 mille nodig om de tot op de draad versleten airco, verwarming en geluidsboxen te kunnen vervangen. Venlo vindt dat de bios zelf verantwoordelijk is voor onderhoud. Voor extra geld moet het filmtheater maar op zoek naar sponsors of een lening bij een bank afsluiten, stelt Venlo.

Kookluchtjes
De bioscoop zegt de 50 mille niet zelf op te kunnen hoesten. Door de falende airco drijven kookluchtjes van de bovenburen de filmzaal in. Als ook het geluid en de verwarming blijven haperen dreigen bezoekers weg te blijven. Het bioscoopbestuur heeft de gemeente daarom om hulp gevraagd: een lening van 50 mille als voorschot op de jaarlijkse subsidie. Als tweede optie noemt het bestuur een lening van 25 mille én een bijdrage van 25 mille van de gemeente.

Subsidie
Venlo wijst beide verzoeken af. De verantwoordelijkheid voor onderhoud ligt bij het filmtheater, stelt de gemeente. Bovendien krijgt de bios jaarlijks al een exploitatiesubsidie van 75.000 euro. Ook wordt verwezen naar een bedrag van 47 mille dat de bioscoop nog tegoed zou hebben van Joep Caubo, eigenaar van bioscoop CityCinema. 

Vrijwilligers
De Nieuwe Scène werd in 2011 losgekoppeld van Theater De Maaspoort en wordt sindsdien grotendeels gerund door een groep vrijwilligers. De subsidie halveerde in de loop der jaren van 150.000 naar 75.000 euro. Bestuursvoorzitter Wim Geurts wil nog niet reageren op de afwijzing door Venlo, omdat er volgens hem nog overleg plaats gaat vinden.