Limburgse Turken stemmen ook in Düsseldorf

Print
Turkse Nederlanders uit Limburg maken dezer dagen massaal gebruik van de mogelijkheid om gratis per bus te gaan stemmen voor het Turks referendum. Dat kan in Amsterdam, Den Haag of Deventer. Maar wie op eigen gelegenheid wil reizen, zit een stuk korter op de weg: voor het eerst kunnen Turken dit jaar ook in Düsseldorf terecht.

Dinsdag maakten de eerste stemmers uit Limburg al gebruik van de mogelijkheid om in Düsseldorf hun stem uit te brengen. Samen met Antwerpen is Düsseldorf als buitenlands stembureau aangewezen voor Turken die in Nederland in de grensstreek wonen.

Stemkaravaan
De grootste stemkaravaan werd op gang gebracht door de Nederlandse afdeling van Turkse AK partij, de partij van president Erdogan. Die liet door het hele land bussen afreizen naar de drie landelijke stembureaus. In Limburg vertrokken bussen met ‘ja’-stemmers vanuit Weert, Venlo, Roermond, Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. De ‘nee’-stemmers organiseerden op kleinere schaal gezamenlijke reizen naar de stembureaus.

Grootse drukte
De Limburgse Turken hebben nog tot en met zondag de mogelijkheid hun stem uit te brengen. Die laatste dag wordt de grootste drukte verwacht. De stemmen worden daarna verzameld en samen met de stemmen in andere landen buiten Turkije naar het moederland gebracht. Daar worden ze op 16 april opgeteld bij de stemmen van de 58 miljoen Turken die op die dag in het land zelf stemmen.

Het referendum beslist over achttien wijzigingen in de Turkse grondwet, die een presidentieel systeem mogelijk maken waarin president Erdogan meer bevoegdheden krijgt.