OM wil bejaarde ouders van drugskoning in de cel

Print
OM wil bejaarde ouders van drugskoning in de cel

Bij de zoekactie naar geld kamden de politie, de FIOD en militairen ook bospercelen op de Groote Heide uit. Afbeelding: Jurgen Mols

De bejaarde ouders van de Venlose drugskoning Dori X. moeten er rekening mee houden dat ze op hun oude dag nog enkele jaren de cel in moeten.

Voor de rechtbank in Roermond heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen vader Leo (75) dertig maanden celstraf geëist. 

Achter de tralies
Het OM wil moeder Maria (72) twee jaar achter de tralies. Het echtpaar zou zoon Dori tussen 2002 en 2012 hebben geholpen met het witwassen van vele miljoenen euro’s. Dat geld zou hij hebben verdiend met het maken en verhandelen van harddrugs.

Dori  X. had zijn werkterrein in Nederland, België en Duitsland. Dori X. is in België en Duitsland veroordeeld tot opgeteld vijftien jaar cel. Hij zit deze straffen uit in Roermond. In Nederland moet hij nog voorkomen.

Criminele organisatie
Leo en Maria zouden samen met hun kleinzoon Nando (27) en hun 53-jarige ex-schoondochter Carin H.  ook lid zijn geweest van  de criminele organisatie rond  X.

Die laatste twee zouden in de visie van het OM 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf moeten  krijgen. De vier zaten minimaal 105 dagen in voorarrest.

5,6 miljoen euro
Politie en FIOD doorzochten hun woningen in de Libellestraat in Venlo in 2010,  2011 en  in 2012. Daarbij werd in totaal bijna 5,6 miljoen euro in beslag genomen.

Bij de zoekacties naar geld werden niet alleen huizen doorzocht. De politie, de FIOD en militairen kamden ook bospercelen op de Groote Heide en in het Jammerdal in Venlo uit.