Commentaar: Met vertrek Caanen heeft Roda lek nog niet boven

Print
Commentaar: Met vertrek Caanen heeft Roda lek nog niet boven

Ton Caanen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Niet trainer Yannis Anastasiou, maar technisch directeur Ton Caanen is het eerste slachtoffer geworden van de sportieve crisis bij Roda JC. Door Caanen op non-actief te plaatsen, komt de clubleiding van Roda tegemoet aan de wens van de harde supporterskern, die zich alsmaar luidruchtiger tegen de Geleendenaar begon te keren.

Caanen wordt door een groot deel van de supporters verantwoordelijk gesteld voor het warrige spelersbeleid. Sinds zijn entree als technisch directeur in de herfst van 2015 trok Roda maar liefst dertig spelers aan. Dat slechts enkele van de vele nieuwkomers eredivisiewaardig bleken, wordt Caanen zwaar aangerekend.

'Autoverkoper'
Het huwelijk tussen Roda en Caanen stond van meet af aan onder druk. Het bureau van Han Berger, door Roda gevraagd om de organisatie door te lichten, had een andere technisch directeur op het oog, maar de clubleiding van Roda schonk het vertrouwen toch aan Caanen. Deze stelde een samenwerkingsverband met Tottenham Hotspur in het vooruitzicht, een alliantie die echter nooit van de grond kwam. Intern is Caanen er nooit in geslaagd om het volledige vertrouwen te winnen.

Vorig seizoen had hij een aantal pijnlijke aanvaringen met toenmalig trainer Darije Kalezic. Toen laatstgenoemde Caanen in een televisie-interview kleinerend ‘autoverkoper’ noemde, werd hij een paar dagen later aan de kant geschoven. Ook binnen de jeugdopleiding, waar Caanen zich zelden liet zien, en binnen de Raad van Commissarissen groeide de weerstand tegen hem.

Misvatting
Het tij leek even te keren toen Caanen in januari vol trots de komst van Russische geldschieter Alexei Korotaev aankondigde. Een deal waarin hij zelf een aandeel had en die hem steviger in het zadel zou helpen, zo leek het. Een misvatting. Ook Korotaev is blijkbaar ter ore gekomen dat Caanen niet de juiste man is om de hoge ambities, die de Rus bij zijn presentatie heeft geformuleerd, waar te maken. Voormalig sterspeler Nicolas Anelka, die in  opdracht van Korotaev het aanwezige spelerspotentieel bij Roda inventariseert en beoordeelt, is volgens ingewijden geschrokken van de povere selectie die Caanen heeft samengesteld. 

Met het vertrek van Caanen heeft Roda het lek nog niet boven. Trainer Anastasiou is aangeschoten wild en komt nog zwaarder onder druk als zijn team donderdagavond in eigen huis niet wint van PEC Zwolle . De kans dat Roda volgend seizoen verder wil met de Griek is hoe dan ook klein.

Taalprobleem
Anastastiou maakt een moedeloze indruk en worstelt met een taalprobleem waardoor hij zijn spelers niet kan raken. Ook de huidige spelersgroep zal de komende maanden een grondige metamorfose moeten ondergaan. Van de negen nieuwkomers die eind januari werden gehaald, voldoet niemand. Dat Ton Caanen in dat proces geen rol meer zal spelen, zal voor menig Roda-supporter een geruststelling zijn.