Weduwe Macedoniër eist vervolging na ‘nekklem’

Print

Afbeelding: De Limburger

De dood van de bij zijn arrestatie in Maastricht ‘gewurgde’ Macedoniër moet alsnog een strafrechterlijk vervolg krijgen. Dat vindt zijn weduwe, die in filmbeelden van een omstander bewijs ziet tegen vier betrokkenen. Ze start een artikel 12-procedure om ze voor de rechter te krijgen.

Hij slaat langdurig als een dolleman om zich heen, de 35-jarige Macedoniër Bekim Hasani. Een politieman en een marechaussee, beiden in vechthouding en met getrokken ­wapenstok, cirkelen om hem heen en delen meermaals enkele forse tikken uit.

Dood
Het is dinsdag 20 december 2016, 12.50 uur in winkelcentrum Brusselsepoort in Maastricht. Vier minuten later, om 12.54 uur, is Hasani dood, zo blijkt uit de videobeelden die door een getuige zijn gemaakt – en zijn bekeken door De Limburger. De centrale vraag: wat is er exact voorgevallen tussen 12.50 en 12.54 uur? Waaraan is de dood van Hasani te wijten? Het Openbaar Ministerie kwam onlangs tot de conclusie dat de doodsoorzaak niet helder was en dat er niemand strafrechtelijk iets viel te verwijten.

Weduwe Gerty en haar advocaat Hakan Külcü zijn een andere mening toegedaan. Ze willen dat een rechter zich buigt over de conclusie van het OM. "Er zitten allerlei ongerijmdheden en alarmsignalen in het dossier en het is niet gepast om dit maar gemakkelijk af te doen met een sepot”, aldus Külcü.

Bankje
Uit de combinatie van de filmopnames en de verklaringen komt het volgende beeld van de dramatische gebeurtenissen die dinsdagmiddag naar voren.

Hasani zit rustig op een bankje in het winkelcentrum als de hoofdagent en marechaussee zijn papieren vragen. De beambten zijn neven van elkaar, de laatste loopt een dagje mee met de politie.

Ze bellen langdurig naar het hoofdkantoor maar krijgen – kennelijk – niet te horen dat Hasani een dag eerder is vrijgelaten uit een politiecel én dat hij psychotisch is.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

foto Fer Traugott

 

Na geruime tijd rustig praten haalt Hasani, volkomen uit het niets, ineens uit en slaat de marechaussee vol in het gelaat. Daarna ontstaat een wilde vechtpartij die zich, voor de ogen van tientallen verschrikte toeschouwers, verplaatst door de gangen van het winkelcentrum.

Ex-militair
Na een minuut of anderhalf slaat Hasani de hoofdagent tegen de grond. Dan ineens komt een burger met een muts op in beeld. Deze man, naar later blijkt een ex-militair en tegenwoordig werkzaam als beveiliger, springt Hasani in de rug, slaat de linkerarm om zijn nek en werkt hem voorover tegen de grond. Hasani belandt op zijn buik, het gezicht plat tegen de vloer gedrukt. Diverse burgers en politiemensen snellen toe en helpen om hem in bedwang te houden. Als de kluwen zich na een minuut of twee ontwart, wordt Hasani op zijn rug gedraaid. En dan blijkt dat de uitgeprocedeerde, psychotische asielzoeker geen teken van leven meer vertoont.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →