Lange reis door Amerika werd Caanen fataal

Print
Lange reis door Amerika werd Caanen fataal

De kopstukken van Roda op de tribune in het Parkstad Limburg Stadion, v.l.n.r. mede-eigenaar Aleksei Korotaev, technisch directeur Ton Caanen en adviseur Nicolas Anelka. Afbeelding: De Limburger

Door falend transferbeleid was zijn positie al wankel, maar een omstreden reis vormde voor Roda JC de druppel om het vertrouwen in Ton Caanen op te zeggen.

Een lange reis langs clubs in Zuid-Amerika sloeg definitief de bodem weg onder de toch al wankele positie van de technisch directeur Ton Caanen. Vrijwel niemand binnen Roda JC begreep waarom Ton Caanen vorige maand in het vliegtuig stapte voor een reis van meer dan twee weken naar Latijns-Amerika.

Reis
De technisch directeur beweerde dat hij contacten ging aanknopen met diverse profclubs, naar verluidt onder meer in Colombia. Het zou allemaal passen in het uiterst ambitieuze plan van Caanen om een wereldwijd netwerk op te bouwen voor partnerclubs van Roda, een project dat naar zijn eigen zeggen ondersteund wordt door investeerder Aleksei Korotaev.

Maar alle andere kopstukken binnen de Kerkraadse club vonden dat de technisch directeur het niet kon maken om zijn prioriteiten nu te leggen in het verre buitenland, gezien de precaire situatie van het eerste elftal, dat meegesleept werd in een hevig gevecht tegen degradatie. 

Onbegrip
Het feit dat Caanen tóch vertrok oogstte niet alleen onbegrip en grote ergernis bij de raad van commissarissen, maar zorgde ook voor scheuren binnen de ooit zo hechte driekoppige directie (algemeen directeur Wim Collard, commercieel directeur Nick Janssen en TD Ton Caanen).

Het bleek de druppel die uiteindelijk leidde tot het besluit woensdag van directie en commissarissen om Caanen uit zijn functie te ontheffen. Ook beide aandeelhouders – Frits Schrouff en Korotaev – schaarden zich achter die beslissing. 

De positie van Caanen was al wankel door zijn falende transferbeleid. Onder zijn verantwoordelijkheid werden in drie transferperiodes telkens verbazingwekkende aantallen spelers uit alle windstreken ingevlogen, van wie de meesten geen meerwaarde bleken.

Timing
Opvallend is de timing van Roda om juist nu, midden in een Engelse week met drie wedstrijden, Caanen te slachtofferen. Volgens ingewijden was de technisch directeur na dit seizoen sowieso uit zijn functie ontheven, maar het besluit werd bewust versneld om een schokeffect te creëren.

Roda kelderde door de dramatische nederlaag in Den Haag zondag naar de laatste plaats. Ook de optie om trainer Yannis Anastasiou opzij te schuiven is in het Parkstad Limburg Stadion op tafel gekomen. Maar de coach blijkt, vooralsnog, meer krediet te hebben dan Caanen.