Minder bevallingen Zuyderland, meer in Roermond

Print
Minder bevallingen Zuyderland, meer in Roermond

Afbeelding: iStock

Het aantal bevallingen in ‘Heerlen’ neemt af. De opening van het geboortecentrum in het Zuyderlandziekenhuis daar leidde niet tot een stijging van het aantal bevallingen.

Sinds het geboortecentrum (met speciale suites voor moeder, kind en vader) in juli de deuren opende, is het aantal bevallingen in Zuyderland Heerlen met 11 procent teruggelopen. 

Bevallingen
Het contrast is groot met Roermond, waar het Laurentius ziekenhuis een maand later ook een gespecialiseerd moeder & kind centrum opende. Daar is sinds de start in augustus het aantal bevallingen juist toegenomen, en wel met 14 procent. 

Een woordvoerster van Laurentius verklaart de toename deels door de komst van patiënten uit de Westelijke Mijnstreek. Die konden vroeger terecht in het Zuyderlandziekenhuis van Sittard-Geleen, maar worden tegenwoordig voor bevallingen doorverwezen naar fusiepartner Heerlen. 

Dichterbij
Sommige mensen die in Born of Susteren wonen, kiezen nu wellicht eerder voor de bisschopsstad, omdat die een fractie dichterbij ligt dan Heerlen. Het is een aanname die woordvoerder Frank van Opdorp van Zuyderland logisch in de oren klinkt, al heeft hij er geen bewijzen voor. De kwaliteit van het Heerlense geboortecentrum is volgens de woordvoerder onomstreden: "De mensen zijn heel tevreden en we zijn er blij mee."

Van Opdorp kent ook het verhaal dat sommige mensen liever niet hebben dat hun kind Heerlen als geboorteplaats in het paspoort krijgt, maar hij betwijfelt of dit vaak voorkomt. Het ziekenhuis heeft daar geen onderzoek naar gedaan. 

Krimp
Het aantal geboorten in de gezamenlijke Zuyderlandziekenhuizen neemt overigens al enkele jaren af. In 2014 werden er in Sittard en Heerlen samen 3149 kinderen geboren, vorig jaar kwamen er 350 baby’s minder ter wereld. Dat heeft wellicht niet alleen te maken met ouders die voor Roermond kiezen, maar ook met de bevolkingskrimp in de voormalige mijnstreek. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →