Laagopgeleide vrouw redt het financieel niet

Print
Laagopgeleide vrouw redt het financieel niet

Afbeelding: iStock

Van de laagopgeleide vrouwen is maar een kwart economisch zelfstandig, terwijl van de hoogopgeleide vrouwen 71 procent de eigen boontjes dopt.

Dat constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het onderzoeksrapport ‘Leren van verschillen’.

Grote verschillen
Gemiddeld is 54 procent van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig, maar dit percentage maskeert volgens het SCP grote verschillen. De economische zelfstandigheid van hoogopgeleide vrouwen komt in de buurt van de positie van mannen, maar tussen lager opgeleide mannen en dito vrouwen is het verschil erg groot.

De laagopgeleide vrouw werkt dan ook veel minder. Ze krijgt eerder en vaker kinderen en lijkt minder affiniteit te hebben met emancipatie.

Kinderen
Bijna de helft van de vrouwen met een hbo-, wo-master of doctorstitel heeft een voltijdbaan, aldus het SCP. "Bij de vrouwen met een mbo-opleiding of lager geldt dit slechts voor 20 procent." Dit versterkt ook verschillen tussen gezinnen en de mogelijkheden voor kinderen, stelt het SCP.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →