Run op NIP-test door zwangere vrouwen valt mee

Print
Run op NIP-test door zwangere vrouwen valt mee

Afbeelding: Thinkstock

De run op de NIP-test valt mee. Er zijn er wel meer zwangere vrouwen die zich nu laten screenen op ernstige afwijkingen bij hun ongeboren kinderen, maar alles verloopt gestroomlijnd.

Maastricht UMC+, een van de drie academische centra in Nederland die de screening op ernstige afwijkingen bij ongeboren kinderen doet, heeft op dit moment 270 aanvragen voor de NIP-test (NIPT) binnen. Daarvan is inmiddels een derde aangekomen in het laboratorium van het Maastrichtse ziekenhuis en in onderzoek.

Geen vergelijking
“Of het veel of juist heel veel is, valt niet te zeggen, want we hebben geen vergelijkingsmateriaal. Ons laboratorium kan het echter heel goed aan”, vertelt een woordvoerder van Maastricht UMC+.

Vanwege de verwachte stormloop hadden de drie academische centra ingecalculeerd dat ze langer tijd nodig zouden hebben om de bloedmonsters te screenen. Dat is op dit moment niet het geval. “De screenings zijn binnen de gebruikelijke tien dagen klaar.”

DNA van baby
Bij de NIPT wordt in het bloed het DNA van een ongeboren baby opgespoord. Dit kan vervolgens gescreend worden op het down-, edwards en patausyndroom. Eerder werd de test alleen aangeboden aan vrouwen bij wie na de combinatietest bleek dat zij een verhoogd risico hadden op een kindje met een afwijking. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →