Jubileum-uitgave Sgt. Pepper’s sensatie voor Beatlesfans

Print
Jubileum-uitgave Sgt. Pepper’s sensatie voor Beatlesfans

Afbeelding: Beatles

Beatlesfans wereldwijd kijken uit naar 26 mei. Dan verschijnt een speciale jubileumeditie van hun meesterwerk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Op de nieuwe uitgave, een luxe box met zes cd’s, staan onder meer honderd minuten aan nooit eerder uitgebrachte studio-probeersels uit de eerste maanden van 1967.

Op 1 juni is het precies vijftig jaar geleden dat Sgt. Pepper’s, door velen gezien als het artistieke hoogtepunt van The Beatles, voor het eerst verscheen. Voor de nieuwe uitgave zijn de oude geluidsbanden opnieuw  gemixt door Giles Martin, de zoon van Beatlesproducer George Martin.

Nieuw materiaal
De ruim anderhalf uur aan nieuw materiaal (33 nummers) bestaat uit eerste versies van nummers als Lovely Rita, When I’m Sixty-Four, Good Morning, Getting Better en Fixing A Hole. Maar ook vier prille probeersels van Strawberry Fields Forever, instrumentale versies van Within You Without You, She’s Leaving Home en gedeeltes uit het lange opnameproces van het meest complexe Pepper-nummer: A Day In The Life. Apple, de platenmaatschappij van The Beatles, belooft in een promo-filmpje op internet ook een ‘verloren’ versie van het psychedelische  Lucy In The Sky With Diamonds.

Giles Martin heeft ook nieuwe stereo-versies gemixt van Penny Lane en Strawberry Fields, nummers die tijdens de sessies voor Sgt. Pepper’s werden opgenomen, maar uiteindelijk apart als single verschenen.

Lyrisch
Vorige maand sprak Beatlesdrummer Ringo Starr al lyrisch over de opgepoetste geluidsopnames. Pepper werd indertijd opgenomen met viersporenapparatuur, zo klonk de drumpartij, volgens Starr, ‘wat verborgen’. De drums zijn nu weer ‘opgehaald’ waardoor ze precies klinken zoals eigenlijk de bedoeling was, aldus Starr. Het enige nummer dat ontbreekt op de heruitgave van Pepper is Carnival Of Light; door Beatlesfans gezien als ‘heilige graal’ van onuitgebrachte opnames.

Marihuana
The Beatles werkten begin 1967 vier maanden aan Sgt. Pepper’s. Ze waren kort daarvoor voorgoed gestopt met live-optredens. De plaat sloeg in als een bom, vanwege zijn vele artistieke verrassingen, nieuwe opnametechnieken en Indiase invloeden. Voor A Day In The Life werd een heel symfonieorkest naar de studio gehaald. Pepper was een van de eerste conceptalbums. Tijdens de opname putten The Beatles mede inspiratie uit het gebruik van verdovende middelen als marihuana en LSD.

Wat Pepper ook bijzonder maakt, is de hoes: een ontwerp van de Britse kunstenaar Peter Blake. Tientallen beroemdheden, onder wie Marilyn Monroe, Laurel en Hardy, Bob Dylan, Karl Marx en HG Wells werden als ‘publiek’ bij het optreden van de Lonely Hearts Club Band gefotografeerd. De jubileumuitgave verschijnt op 26 mei. De luxe uitgave (zes cd’s) bevat naast twee cd’s met nooit eerder uitgebrachte muziek ook een boek van 144 pagina’s, een dvd The Making Of en replica’s van handgeschreven songteksten. De box gaat zo’n 149 dollar kosten.  

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →