Jonge Limburger vrijt veiliger dan landgenoten

Print
Jonge Limburger vrijt veiliger dan landgenoten

Afbeelding: Istock

Jonge Limburgers tussen 20 en 30 jaar lijken wat veiliger te vrijen dan hun leeftijdgenoten elders in het land. Ze gebruiken vaker een condoom bij seks met een losse partner. Dat blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête-leefstijlmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Landelijk maakte 6,6 procent (gemiddeld genomen over 2014 - 2016) van alle 20- tot 30-jarigen bij hun laatste seksueel contact met een losse partner of bij betaalde seks geen gebruik van een condoom. In Limburg was dat beduidend lager: 3,6 procent. In absolute getallen gaat het om 4.780 mensen.

Meer sekspartners
Bijna een kwart (22,2 procent) van alle Limburgers (132.800) in deze leeftijdsgroep had vorig jaar meer dan één sekspartner. Dat is een fractie lager dan het landelijk gemiddelde (23,7 procent). Het CBS heeft geen betrouwbare gegevens over het veilig vrijen-gedrag van Limburgers tot 20 jaar.

In de andere leeftijdsgroepen wijkt Limburg qua veilig(er) vrijen niet of nauwelijks af van het landelijke beeld. In de groep 30- tot 50-jarigen lag het percentage onveilig vrijen op 2,1 procent (Limburg: 1,9), in de groep 50 tot 65-jarigen op 1,2 procent. Deze provincie scoort daar 1,3 procent.

Hiv-besmetting
4,6 procent van alle Limburgers liet zich in 2016 testen op een mogelijke hiv-besmetting, 4,6 procent op een andere geslachtsziekte. Mannen doen dat overigens vaker dan vrouwen. In de leeftijdsgroep 20- tot 30-jarigen - gezien hun gedrag de relatief grootste risicogroep - liggen die aantallen flink hoger. Daar liet 11,1 procent zich testen op hiv en 13,8 procent op andere soa’s.

De resultaten van de enquête zijn gebaseerd op de antwoorden van 19.000 Nederlanders. In Limburg werden 1.400 mensen ondervraagd. Behalve naar seksualiteit werd in de gezondheidsenquête 2016 ook gevraagd naar rookgedrag, drankgebruik en sportiviteit. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →