‘Robot gaat aspergesteker in Limburg verdringen’

© YouTube

Binnen vijf tot tien jaar heeft het machinaal oogsten van het witte goud zijn intrede gedaan op de Limburgse aspergevelden. De aspergeoogstmachine of – robot zal dan zeker voor een deel de huidige aspergesteker hebben vervangen.

Jan Hensels

Die verwachting spreekt Piet Beurskens uit, salesmanager bij Limgroup uit Horst, een toonaangevend bedrijf op het gebied van aspergeveredeling.

ScepsisBeurskens verwacht dat de techniek op het gebied van machinaal oogsten zich de komende tijd dusdanig ontwikkelt dat er steeds betere oogstmachines komen. Bij veel aspergetelers leeft nu nog scepsis over de vraag of een machine of robot de seizoensarbeider in de nabije toekomst gaat vervangen. Limgroup sorteert echter al voor op een tijdperk van mechanisatie van de aspergeoogst. De aspergeveredelaar uit Horst is namelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe aspergerassen die beter geschikt zijn voor het oogsten met machines.

AfbreukDe vrees die bij sommige telers leeft dat oogstmachines afbreuk zullen doen aan het exclusieve van het witte goud deelt hij niet. ,,Het exclusieve zit er toch vooral in dat de asperge bij uitstek als een typisch seizoensproduct van de lente wordt gezien.” Christiaens Agro Systems uit Neer is een bedrijf dat al enkele jaren bezig is met aspergeoogstmachines. Er zijn er in Duitsland in gebruik.

Lees meer in De Limburger van vrijdag

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee