‘Robot gaat aspergesteker in Limburg verdringen’

Print
‘Robot gaat aspergesteker in Limburg verdringen’

Afbeelding: YouTube

Binnen vijf tot tien jaar heeft het machinaal oogsten van het witte goud zijn intrede gedaan op de Limburgse aspergevelden. De aspergeoogstmachine of – robot zal dan zeker voor een deel de huidige aspergesteker hebben vervangen.

Die verwachting spreekt Piet Beurskens uit, salesmanager bij Limgroup uit Horst, een toonaangevend bedrijf op het gebied van aspergeveredeling.

Scepsis
Beurskens verwacht dat de techniek op het gebied van machinaal oogsten zich de komende tijd dusdanig ontwikkelt dat er steeds betere oogstmachines komen. Bij veel aspergetelers leeft nu nog scepsis over de vraag of een machine of robot de seizoensarbeider in de nabije toekomst gaat vervangen. Limgroup sorteert echter al voor op een tijdperk van mechanisatie van de aspergeoogst.  De aspergeveredelaar uit Horst is namelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe aspergerassen die beter geschikt zijn voor het oogsten met machines.

Afbreuk
De vrees die bij sommige telers leeft dat oogstmachines afbreuk zullen doen aan het exclusieve van het witte goud deelt hij niet. ,,Het exclusieve zit er toch vooral in dat de asperge bij uitstek als een typisch seizoensproduct van de lente wordt gezien.” Christiaens Agro Systems uit Neer is een bedrijf dat al enkele jaren bezig is met aspergeoogstmachines. Er zijn er  in Duitsland in gebruik.

 

Lees meer in De Limburger van vrijdag

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →