Brexit duwt meer studenten richting Universiteit Maastricht

Print
Brexit duwt meer studenten richting Universiteit Maastricht

Afbeelding: EPA

Ierse studenten kiezen meer dan ooit voor de UM. Dat heeft vermoedelijk te maken met de nog ongewisse gevolgen van de Brexit. Ook veel Britse studenten melden zich in Maastricht.

De onzekerheid rondom Brexit maakt ook studenten onzeker, en dat merken ze nu al bij de Universiteit Maastricht (UM). Daar is sprake van een ruime verdubbeling van het aantal Ierse studenten. Vorig jaar melden zich 89 Ieren bij de universiteit, dit jaar zijn dat er al 199. 

Trends
Ook het aantal vooraanmeldingen van Britse studenten is gestegen, zij het minder spectaculair: van 411 vorig jaar naar 435 nu. Het zijn trends en nog geen definitieve cijfers, zegt directeur marketing en communicatie Denis Ancion van de UM. "Maar doorgaans vertalen die trends zich wel naar definitieve aanmeldingen.” Over de reden van de Ierse interesse kan Ancion slechts een vermoeden uitspreken. "Ierland heeft heel bewust gekozen voor de Europese Unie en Ieren willen ook de Europese lijn blijven volgen.”

Onduidelijk
Van het aantal internationale studenten op de UM (8.229) heeft dit jaar 2,3 procent de Britse nationaliteit, genoeg voor een vierde plaats in de nationaliteiten top vijf. De gevolgen van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zijn nog onduidelijk en het kan nog jaren duren voordat die helderheid er wel is. Maar Britten die in Europa willen studeren kunnen komend jaar nog een studielening krijgen, zo is bepaald in het VK. Ancion: "Ook dit is speculeren, maar ik denk dat de Britse student dat ook wel ziet.” 

Bredere aanbod
Bij de Limburgse hogescholen Zuyd en Fontys is het nog te vroeg om de mogelijke gevolgen van een Brexit te zien, laten de woordvoerders weten. Wel zien alle drie de opleidingen de laatste jaren een terugloop van het aantal Duitse studenten. De Duitse student koos voorheen vaak voor Nederland vanwege het bredere aanbod van het hoger onderwijs. Nu de laatste jaren bij de oosterburen op dat vlak een inhaalslag heeft plaatsgevonden, kiest de Duitser meer voor een studie in eigen land.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →