Rotterdammer gelinkt aan Limburgse prostitueemoorden

Politie

Politie© ANP/Koen van Weel

Justitie heeft een mogelijke seriemoordenaar gearresteerd die de dood van meerdere prostituees op zijn geweten zou hebben. Het gaat om een 58-jarige Rotterdammer die waarschijnlijk twee, maar mogelijk vijf vrouwen heeft vermoord.

Redactie

De arrestatie is voortgekomen uit een groot onderzoek naar moorden op prostituees in heel Nederland. 85 onopgelostDit maakt het Openbaar Ministerie vrijdag bekend. De arrestatie van de man, afgelopen dinsdag, is voortgekomen uit een ongekend groot onderzoek naar moorden op prostituees in heel Nederland. Onder leiding van het Rotterdamse OM werden in stilte de afgelopen zes jaar 85 onopgeloste moorden tegen het licht gehouden. 127 moordenIn de afgelopen dertig jaar zijn er in Nederland 127 prostituees vermoord. Ruim veertig zaken werden al wel opgelost. Justitie vond het onverteerbaar dat er nog zo veel ‘openstaande’ moorden lagen. "Het waren vaak heel trieste zaken die minder in de belangstelling stonden dan andere moorden omdat het prostituees betrof, maar ook die vrouwen verdienen het dat alles op alles wordt gezet", aldus René Bergwerff van het politieteam. Een speciaal coldcaseteam dook inde dossiers,helemaal terug tot de jaren 80. Daarbij werd onder meer de manier waarop slachtoffers om het leven werden gebracht onderling vergeleken. Keel doorgesnedenJustitie heeft altijd vermoed dat er meervoudige moordenaars actief waren. Juist omdat het ging om een specifieke slachtoffergroep: prostituees. De aanhouding van de Rotterdammer is het eerste concrete resultaat van het omvangrijke politieonderzoek. Hij is vastgezet voor de moorden op Berendina Stijger in 1990 en Maria Hofland in 1991. Die moordzaken zijn weer te linken aan drie andere moorden, omdat er specifieke overeenkomsten waren. Zo was bij vier van de vijf vrouwen de keel doorgesneden en werden zij het slachtoffer van vergelijkbare seksuele handelingen.

DNAHet coldcaseteam van de Rotterdamse politie verhoort de man momenteel. De politie kwam de Rotterdammer op het spoor na een doorbraak in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Een DNA-spoor dat gevonden werd bij één van de moorden, kon worden gelinkt aan een mannelijk familielid van de dader. DoodgestokenDe moorden op prostituees die het cold caseteam onderzoekt, zijn niet alleen in Rotterdam gepleegd. In 2013 maakte het team al bekend dat, naast vier andere Limburgse zaken, ook de moord op de 20-jarige Simone Riedel wordt onderzocht. De Duitse prostituee werd in 1997 gevonden in een veld in Heerlen. Ze was doodgestoken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee