Heerlen doet nadrukkelijk beroep op Landgraaf

Luchtfoto van de grens tussen Heerlen en Landgraaf.

Luchtfoto van de grens tussen Heerlen en Landgraaf.© Google Maps

Heerlen doet een nadrukkelijk beroep op het nieuwe Landgraafse gemeentebestuur om verder te praten over een gezamenlijke ambtelijke organisatie. Deze moet bij een fusie klaar staan, stelt burgemeester Ralf Krewinkel.

Siebrand Vos

Ook al is nog niet 100 procent zeker dat de fusie doorgaat, zou het onverantwoord zijn alles op zijn beloop te laten.

PaspoortKrewinkel: "Je moet als de fusie er wél komt, domweg de ambtelijke organisatie op orde hebben. Burgers moeten bijvoorbeeld op 1 januari 2019 een paspoort kunnen halen van de nieuwe gemeente of een uitkering kunnen aanvragen."

Verder zijn gemeentebesturen gehouden aan sociale afspraken die gelden voor grote ambtelijke reorganisaties, weet de burgemeester. "Tijdig overleggen met vakbonden is een maatschappelijke verplichting. De ambtenaren zijn onze werknemers. Het is onverantwoord om daaraan voorbij te gaan."

FrustratiesIn de ambtelijke organisaties van Landgraaf en Heerlen groeien naar verluidt de frustraties over het abrupte einde van de gesprekken. Landgraaf ligt sinds het aantreden van het nieuwe college op ramkoers met de provincie. Het gemeente¬bestuur dreigt naar de rechter te stappen, omdat het vindt dat Gedeputeerde Staten onrechtmatig handelen.

Nu Landgraaf weigert het herindelingsontwerp ter inzage te leggen voor zijn inwoners, hebben Gedeputeerde Staten Heerlen gevraagd een advertentie te plaatsen met de mededeling dat de stukken in Heerlen ter inzage liggen. Krewinkel: "Wij doen dat, omdat we vinden dat iedereen er kennis van moet kunnen nemen.”

RisicoDe burgemeester van Heerlen zegt ervan overtuigd te zijn dat de provincie de fusie doorzet. "Maar ik heb ook nog steeds de hoop weer aan tafel te komen met het Landgraafse college. Om kennis te maken. En om verder te praten over de ambtelijke organisatie. Ik neem het risico dat de fusie niet doorgaat op de koop toe. Dan is het werk voor niets gedaan en dan is er voor niets gepraat, maar hebben wij wel onze verantwoordelijkheid genomen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee