Actiedag voor Lambertustoren Nederweert

Print
Actiedag voor Lambertustoren Nederweert

Afbeelding: Logo

Eén van de plannen om geld in te zamelen voor de Lambertustoren in Nederweert, is het houden van een grote actiedag op 15 juli. Dan bestaat de toren namelijk 550 jaar.

Dit is één van de ideeën die donderdagavond zijn geopperd. Op deze bijeenkomst, in de Pinnenhof, konden inwoners plannen aandragen om geld in te zamelen voor het herstel van de Lambertustoren.

Waardevol
Volgens voorzitter Fons Jacobs van het actiecomité Herstel Lambertustoren, zijn er heel veel „waardevolle plannen” geopperd en niet alleen voor de 15e maar ook voor activiteiten in de rest van het jaar. „Schoolkinderen zouden een sponsorloop kunnen houden. Restaurants die een Lambertusmenu bedenken en op hun kaart zetten, zouden een paar euro hiervan willen afdragen aan de kerk. Er zou een vriendenclub van de kerktoren kunnen komen, waar bedrijven jaarlijks een kleine bijdrage voor doneren. Een tegeltableau met de namen er op van bijvoorbeeld gulle gevers, een concert waarvan de opbrengst naar de kerktoren gaat. Dit zijn nog maar een paar van de vele acties die ik gehoord heb”, vertelt Jacobs.

Overleggen
Het comité komt over twee weken weer bij elkaar om te overleggen welke initiatieven verder worden uitgewerkt. „Het gaat om het inzamelen van geld, natuurlijk”, zegt Jacobs. „Maar het gaat vooral om het in beweging brengen van de Nederweerter gemeenschap. De kerk heeft al 32 generaties overleefd. We moeten  proberen met zijn allen onze schouders er onder te zetten om dit belangrijke ‘landmark’ te behouden.”

Het actiecomité, met daarin naast Jacobs onder andere ook oud-wethouders van Nederweert, willen dit jaar geld inzamelen, zodat begin 2018 met de renovatie kan worden begonnen. De kerk moet versneld worden gerestaureerd, omdat sinds enkele maanden de stenen naar beneden vallen. De gemeente laat al bouwtechnische onderzoeken doen en een restauratieplan opstellen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →